Ez a recept kb. egy éve kívánkozik már a blogra. A magamról rovatban lelkesen emlegettem azt, hogy nem tudom milyen sűrűnek kell lennie a palacsintatésztának. Közben ezt is megtanultam, a blogra mégsem került ki a recept.
Mivel a mai kürtős kalács sütés elmaradt, muszáj volt gyorsan készítenem valamit, főleg, hogy tegnap Tündi is panasszal élt, hogy milyen ritkán kerül ki recept a blogra. Gondoltam, ha már így alakult, akkor összekapom magam és végre megcsinálom a palacsintát.
(Forrás: Nemere Ilona: Szakácskönyv kétbalkezeseknek, életem első szakácskönyve anyukámtól.)
Hozzávalók 10 db palacsintához
20 dkg finomliszt
2 egész tojás
2 dl tej
2 dl szódavíz vagy szénsavas ásványvíz
0,5 dl étolaj
csipet só
(A recept amúgy 4 dl ásványvizet ír, de szerintem ez nagyon sok.)
A lisztet szitáljuk bele egy tálba, üssük bele a tojásokat, szórjuk rá a sót, adjuk hozzá a tejet és az olajat. Addig keverjük, amíg szép sima, csomómentes lesz.
Deciliterenként adjuk hozzá a szódavizet. Csak akkor öntsük hozzá a következőt, ha már szépen beledolgoztuk az előző decit. Én úgy éreztem 2 dl víz után, hogy elég folyós már a tészta, így a maradék 2 decit nem adtam hozzá. Akkor jó, ha a tészta tejszínsűrűségű.
Mielőtt nekiállunk kisütni, a tésztát minimum fél óráig hűtőben kell pihentetni.
Sajnos nekem csak teflonos palacsintasütőm van (az öntöttvas az igazi), de szerintem ez alkalmatlan palacsintasütéshez. A teflon nem forrósodik át kellően (max. lángon sem), így nincs meg az az igazi sistergő hang sem, mikor a forró serpenyőbe az ember beleönti a nyers tésztát. Viszont előnye, hogy éppen ezért elmarad a palacsintasütést követő, egész lakást beborító füst.
Nagy fájdalmam még, hogy nem sül olyan szépre benne a tészta.
A sütéskor a serpenyőbe tegyünk egy mokkáskanálnyi olajat, forrósítsuk fel, majd öntsünk rá egy kisebb merőkanálnyi tésztát.
A serpenyőt körkörösen mozgassuk, hogy a tészta szépen elterüljön az alján. Igyekezzünk gyors mozdulatokkal csinálni.
Tegyük vissza a serpenyőt a tűzre, magas lángra. A palacsintát akkor tudjuk megfordítani, ha a serpenyő mozgatásakor a tészta szépen elválik az edény aljától. Ekkor fa palacsinta lapáttal nyúljunk alá és egy gyors mozdulattal fordítsuk meg. Fordítás előtt a tészta tetejére pöttyenthetünk pár csepp olajat. A másik oldal már nagyon gyorsan sül, kb. fél perc után tehetjük is tányérra.
Mi az alábbi verziókat szoktuk készíteni:
- lekváros
- túrós (túró, citorm leve, tejföl, cukor)
- túrós-lekváros
- kakaós (2 kanál cukorhoz egy kanál keserű kakaópor)
- túrós-kakaós
- tejfölös
- diós, csokiöntettel
Na, végre megint egy igazi konyhai analfabétáknak való leírás! A kedvencem ez volt: "Ekkor fa palacsinta lapáttal nyúljunk alá és egy gyors mozdulattal fordítsuk meg." Aki erre magától nem jön rá, az szerintem jobban teszi, ha marad a vajaskenyérnél:)
VálaszTörlésNa, ne piszkáld az olvasóimat!
TörlésSzerintem ezt a műveleted felvehetted volna videora és feltehetted volna.
TörlésLehet nem ártott volna :( Legközelebb megkérem Zolit, hogy videózza le.
TörlésValcsi, én is az olvasód vagyok, szóval érezd a finom iróniát...:)
VálaszTörlés:)
VálaszTörlésItt az új olvasottsági rekorder a kakaófőzés után! :P
VálaszTörlésÉn nem látom.
Törlés