Mikor Sacival találkozom mindig szóba kerül a blog is. Saci (az ő gyerekei már szerepeltek ebben a posztban: http://katasztrofa-konyha.blogspot.hu/2012/10/zabpelyhes-csokis-teasutemeny.html) minden alkalommal megjegyzi, hogy ritkán posztolok és faggat, hogy miért (kevés időm van hét közben főzni és ez a blog rovására megy). Aztán kitalálta, hogy szívesen ír nekem egy cikket, ráadásul a puliszka (más néven polenta) készítéséről, amit én még sosem csináltam.
Egy szónak is száz a vége, jöjjön a puliszka!
Ui.: Saci arról is felvilágosított, hogy ahhoz, hogy egy blog felfusson, heti három poszt szükséges. Khm...lehet a lencse nem lesz elég ahhoz, hogy gazdag blogger legyek.
Ui.: Saci arról is felvilágosított, hogy ahhoz, hogy egy blog felfusson, heti három poszt szükséges. Khm...lehet a lencse nem lesz elég ahhoz, hogy gazdag blogger legyek.
Hozzávalók (2 adaghoz)
15 dkg kukoricadara
4 dl víz
só
olaj a sütéshez
A kukoricadarát tegyük egy lábosba, öntsük fel a vízzel, majd sózzuk meg.
Nekünk is indukciós tűzhely kellene... |
Magas lángon kezdjük el főzni. Amint felforrt, vegyük vissza takarékra (nálam a villanysütő tízes fokozatából a négyes) és folyamatos kevergetés mellett főzzük. Azért kell kevergetni, mert egyrészt marha könnyen csomósodik, másrészt köpdös. Pár perc után, amikor kezd jó sűrű lenni, vegyük le a sütőlapról és várjuk meg, amíg kihűl. Ekkor már jóval sűrűbb, formálhatóbb masszánk lesz.
Sütés
Egy serpenyőbe melegítsünk olajat, majd a már forró olajba kanál segítségével szaggassunk galuskákat. Kézzel formázni is ér! Olyan változatot is olvastam, hogy gyúródeszkán kell kinyújtani a masszát és pogácsaszaggatóval kiszaggatni kis korongokat. (Igényesek hajrá!)
Közepes lángon addig süssük, amíg aranysárga nem lesz, ez nagyjából 7-8 percet vesz igénybe, majd fordítsuk meg és süssük meg a másik oldalát is.
Lehet túróval és tejföllel enni, de szaftos húsok mellé köretnek is finom.
Nem akarok okoskodónak tűnni, de én úgy tudom, hogy a puliszka és a polenta két külön dolog. A puliszkát kukoricadarával készítik a másikat meg kukoricaliszttel.
VálaszTörlésKeresgéltem a receptek között és egy kajára használják mindkét szót. Plusz találtam még azt is rá, hogy ganca.
TörlésDe majd jön Saci és helyre teszi a dolgokat.
Miért pont Saci a megmondóember? Egyébként rájöttem, hogy fordítva. Puliszka a kukoricaliszt, polenta a dara. A mindmegettén olvastam. Aztán lehet, hogy ott is rosszul volt.
TörlésHát mert én nem vágom ezt a témát. Csak neten tudom ellenőrizni, de ott egy recepten belül is használták mindkét megnevezést rá. Most nem tudom, hogy javítsam e...
TörlésAkkor fogadjuk el Polcz Alaine-t a megmondóembernek. Szerinte a puliszkát lehet kukoricadarából és -lisztből is készíteni. (Főzzünk örömmel)
VálaszTörlésPolenta receptet is olvastam már darából, sőt van egy krisnás szakácskönyvem, ami kukoricadarát és a polentát szinonim kifejezésként használja.
Én csak csendben és halkan azt várom, hogy Sacinak és Zsófinak is legyen blogja.................
VálaszTörlésAlulmaradtam.
VálaszTörlésNemtom, kedves Névtelen, ki vagy, de arra várhatsz, hogy nekem főzős blogom legyen:)
VálaszTörlésZsófi voltam
Névtelen néven nem Laci írogat itt? Különben ha ő hajlandó babysittelni, amíg én blogolok, akkor lesz blog.
VálaszTörlésabszolúte nem Laci stílus
TörlésSzerintem se apu az, de ötletem sincs ki lehet. De izgi : ))))
TörlésÉn Borkára tippelnék, de ő nem Névtelen néven írogat.
TörlésValóban nem én vagyok, tudnék róla :-D különben is, Névtelen le van maradva, mert Zsófinak van blogja, csak nem főzős ;-)
VálaszTörlésKedves Névtelen, l. sz. fedd fel a kiléted!
Igen, igen, én is tudni szeretném!!!
TörlésZoli nem tudja megnézni az IP címet?
TörlésNévtelen biztos, hogy családtag, mert öt unokatestvérben gondolkodik, meg nő, mert mondjatok olyan férfit a családba, akit érdekelnek a főzőblogok. Kizárásos alapon marad Gida meg anyu.
VálaszTörlésEgyszer írt olyat Laci, hogy "nem baj Bélám, megesszük"
VálaszTörlésInnen gondolom, hogy Laci. De akkor Gida, csak Laci is ír a google fiókjából.
Laci máskor is írt már, nem felejtem el a májkrémes melegszendvicshez írt kommentárját :-D
TörlésKedves Névtelen!
VálaszTörlésHa felfeded a kiléted, akkor cserébe a blogomon szereplő bármelyik tortát megsütöm neked. Csak el kell jönnöd érte Debrecenbe ;-)
Névtelen tényleg visszatérhetne végre. Én is nagyon kíváncsi vagyok. Anikónak igaza van abban, hogy melyik férfit érdekli a főzés a családban, és szerintem a stílus nem is apu.
VálaszTörlésés nem is én vagyok a névtelen.
VálaszTörlés