Azt hiszem a szaft fehér tányéron sokkal mutatósabb :) |
Mivel most már itthon töltöm a napokat, igyekszem mindig új ételeket főzni, hogy legyenek cikkek a blogra. Az egy dolog, hogy új ételeket főzök, időm mint a tenger, de totális ötlethiányban szenvedek. Pedig semmi extra receptben nem gondolkodom, csak sima, egyszerű ételekkel akarom feldobni az étkezéseimet. (Zoliét kevésbé sikerül, mivel továbbra is csak részben eszi meg a főztöm.) Felhívtam hát anyut, hogy ötleteljen nekem, mesélje el milyen ételeket szeretek, amik amúgy soha nem jutnak az eszembe :)
Az egyik ilyen ötlete volt a most következő karajrecept. Semmi bonyodalom, odateszem, megpuhul és kész. Ennyi kihívás tökéletesen elég is volt nekem :)
Hozzávalók
6 szelet sertéskaraj
2 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
ha van, márpedig most van, fél fej paradicsom
étolaj
só
bors
pirospaprika
teáskanál liszt
zöldborsó
A húst mossuk meg, csöpögtessük le, majd sózzuk és borsozzuk. Az utóbbi időben már egész jó vagyok a húsok besózásában, bár még mindig inkább bátortalannak mondanám magam. Inkább kóstolok folyamatosan, és utána sózok, minthogy elsózzam. Én kb. egy kis csipettel szoktam szórni a húsra, oldalanként. Sajnos ez egy olyan dolog, amit ki kell tapasztalni, de tényleg, Az ember párszor elrontja, és aztán ráérez a mennyiségre. Addig meg vagy sótlan vagy sós húst eszik. (A másik lehetőség, hogy az ember beáll a konyhába anyukája mellé, és figyeli, hogy mennyi sót szórnak a szakavatott kezek a húsra.)
A hagymát és a fokhagymát pucoljuk meg és vágjuk fel apróra. Kockázzuk fel a paradicsomot is.
Ezt követően szórjuk rá a fokhagymát is, forgassuk át, majd tegyük bele a hússzeleteket. Tekerjük újra magasra a lángot és süssük meg hirtelen a húsok mindkét oldalát (=süssük addig, amíg kifehérednek). Ne hagyjuk ott, mert ez nagyon gyorsan megtörténik, illetve nagyon könnyen le is ég a hús!
Ha mindkét oldala fehér a húsnak, akkor öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi a húsokat. Tegyük bele a paradicsomot és a kb. teáskanálnyi pirospaprikát, fedjük le és takarékon addig főzzük, amíg a húsok annyira megpuhulnak, hogy egy villával is könnyen szétvághatóak lesznek. Ez általában 1-1,5 óra alatt történik meg. Közben nézzünk rá rendszeresen és pótoljuk a vizet.
Amikor a hús már puha, kicsit sűrítsük be a szaftját. Ehhez egy merőkanálnyi levet vegyünk ki egy edénybe, szórjuk bele a teáskanálnyi lisztet, keverjük el csomómentesre, majd öntsük vissza a húsokra. Keverjük jól el a levével, majd kezdjünk kóstolgatni. Ha nem elég fűszeres, akkor sózzuk, borsozzuk még, vagy ha nincs ellenünkre, akkor adhatunk hozzá egy kevés Vegetát is.
Utolsó lépésként szórjuk bele a levébe a zöldborsót. Mi mirelit zsenge zöldborsót szoktunk venni, mert ezt nem kell külön megfőzni felhasználás előtt. Egyszerűen csak rá szoktuk szórni a kész ételre és lefedve 10 perc alatt meg is puhul. Most sem főztem meg külön, egyszerűen csak beleszórtam a fagyott zöldborsót a lábosba, lefedtem és vártam 10 percet. (Ilyenkor már a lángot is le szoktam kapcsolni a hús alatt.)
A zöldborsó tetszés szerint szórható. Én mindig csak szemre adom hozzá, vagyis addig szórom bele, amíg szerintem elegendő nem lesz. (Nálam ez most két nagy marék volt.)
A zöldborsó tetszés szerint szórható. Én mindig csak szemre adom hozzá, vagyis addig szórom bele, amíg szerintem elegendő nem lesz. (Nálam ez most két nagy marék volt.)
Valcsi, az 1-,5 óra alatti megpuhulás az 1-1,5 óra? :)
VálaszTörlésIgen, javítottam :)
TörlésKedves webmester,
VálaszTörlésÉszrevettük, hogy nagyon finom receptek találhatók a blogodon, és egyúttal szeretnénk bemutatni neked az új honlapunkat, www.mytaste.hu ahol a felhasználók válogathatnak több mint 115 000 összegyűjtött recept közül. Az oldalon szintén található egy rangsor a leggyakrabban látogatott blogokról. Ha hozzácsatolod a te blogodat is, a keresőnk segítségével könnyen megtalálják a felhasználók a receptjeid. Ám a recept klikkelése után átirányítja őket a te blogodra, tehát egyre több látogatód lesz az oldalon. Ne aggódj, minden teljesen ingyenes.
A facebook oldalunkon hetente publikálunk a bloggerek receptjeiből és egyre népszerűbb facebook oldalunk. Abloggereket minden nap támogatjuk Facebook oldalunkkal,
Mytaste.hu testvéroldalai megtalálhatók világszerte. Nagyon örülnénk, ha a te blogod is része lenne ennek a nagy családnak. Hónaponta közel 50 millió latogatónk van és ez a szám hónapról hónapra növekedik.
Ha bármilyen kérdésed van, kérem lépj velünk kapcsolatba, szívesen segítünk bármivel.
Üdvözlettel,
Tünde
info@mytaste.hu