Zoli pár hete azzal állított haza, hogy egy étteremben előételnek evett májpástétomot hagymalekvárral és hogy csinálni fog nekem is a hétvégére, mert az mennyire jó volt. Közben aztán nekem is eszembe jutott, hogy amikor ősszel Villányban jártunk, akkor (ez itt most a reklám helye) a Bock étteremben már ettünk egyszer ilyet, helyben készült péksüteménnyel, aminek a tésztájába szétzúzott szőlőmagot sütöttek. Aki arra jár, feltétlenül kóstolja meg!
Amikor elkezdtem írni a receptet, Zoli segítségét kértem, hogyan csinálta. Mivel pár hete készítette kb. nem emlékezett pontosan a lépésekre, minden kérdésemre csak bólogatott, meg röhögött. Nekem meg elegem lett, úgyhogy a kezébe nyomtam, hogy a fotók alapján akkor lesz szíves átgondolni és megírni. Meg is tette, íme Zoli első posztja:
Hozzávalók
3 fej lilahagyma
3 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál vaj
1 evőkanál cukor
1 evőkanál méz
2 dl száraz vörösbor
2 evőkanál balzsamecet
1 narancs leve
só, bors
A hagymát megpucoljuk és vékony szeletekre vágjuk.
Adjuk hozzá az olajat, és kezdjük el párolni a hagymát. Adjunk hozzá kevés sót, hogy a hagyma levet engedjen.
Külön lábosban a cukrot karamellizáljuk meg. Ehhez adjunk egy kevés vizet a cukorhoz és lassú lángon kevergessük. Amikor már folyós öntsük fel hirtelen a vörös borral (ezt óvatosan csináljuk, nehogy a forró cukor kicsapjon.)
Hagyjuk együtt rotyogni addig, míg a hagyma jól fel nem puhul. Ez kb. 40 perc.
Ekkor már majdnem kész vagyunk, jöhet az utóízesítés. Balzsamecet ízlés szerint, ha nem elég édes, jöhet a narancs másik fele. Az elkészült hagymalekvár jó kiegészítője lehet bármely hús ételnek, mi jelen esetben a szintén aznap készült csirkemáj pástétomhoz ettük. Csak javasolni tudjuk, bár eleinte mi is furcsálltuk, hogy lehet hús ételt édes ízzel együtt enni.
Csodálkozol, hogy húshoz lehet édeset enni? Pedig biztos vagyok benne, hogy már általános iskolában etted a sült húshoz a gyümölcsmártást.
VálaszTörlésNekem amúgy annyira nem idegen az édes íz, hétvégén ettem mézeset is, és nekem ízlett. Zoli az, aki inkább idegenkedik tőle.
TörlésA fent említett sült hús gyümölcsmártás viszont undorító egy cucc volt. pfuj.