Emlékeim szerint kb. tavaly ilyenkor levezényeltem egy meggyszedést. Hathatós földről adott utasításaimnak köszönhetően a fán álló felnőttek tetemes mennyiségű meggyet tudtak szedni. (Aki ott volt, érti miről beszélek :P)
Mindezzel csak arra akartam célozni, hogy kíváló gyümölcsszüret szervező vagyok :P és hogy folytatódik - Mihez kezdjünk? sorozatunk a meggyel.
Első körben szánjuk rá rengeteg munkaórát és magozzuk ki a meggyet. Ehhez érdemes mozgosítani minden létező ismerőst.
Így a hőségriadó kellős közepén érdemes csinálni belőle egy nagy lavór gyümölcslevest, amit aztán csütörtökig hűsítőnek kanalazhatunk egész nap. Meggyleves
Másik nagy kedvencem a rumos, vagy konnyakos meggy. Ez egy befőzős recept, a lényege, hogy az üvegbe alkoholt, cukrot és meggyet teszünk, majd alkalomadtán felbontjuk, és megesszük/isszuk magában, vagy desszertekhez felhasználjuk. Rumos meggy
Például, mikor nem magában nassolom, akkor ilyen pudingos pohárat szoktam megbolondítani vele:
Utoljára hagytam Zoli kedvencét, a meggyes lepényt, Horváth Ilona receptje alapján: Meggyes lepény
Jó meggyezést mindenkinek!
Én 20 kg meggyel bántam el két nap alatt.
VálaszTörlés20 kilóval??????? Ebben a melegben?
TörlésMiket csináltál belőle?
meggybefőtt, meggyszörp, meggylekvár
VálaszTörlésUh, meggyszröp, az de imádtam! Lehet annak én is nekiállok! Háyn kilóval érdemes nekifogni?
TörlésÉn olyan 10 kg-ból (egy OBI-s vödör) készítettem. A húsából lekvárt, a levéből meg szörpöt. Két üveg lekvár jött ki, szörp meg három nagy üveg és három babatápos üveg.
TörlésÉs hogy kell szörpöt csinálni?
Törlés1. meggyet kimagozni
Törlés2. 1 kg cukor rá
3. állni hagyni pár napig, hogy levet engedhessen
4. ledarálni és a meggy húsát és levét elkülöníteni
5. húsából lehet a lekvárt készíteni
6. a levébe még cukrot és citromot tenni - ízlés szerint -aztán forralni egy 15-20 percig és kész
7. dunszt
Köszi!!
Törlés