Tudom, tudom, megint egy kelt tészta, de ez van, rá vagyok kattanva a sütésre. Ezek a stanglik annyira jók, hogy két hete ezt reggelizem. A recept természetesen Limara pékségéből való, köszönet neki újra: http://limarapeksege.blogspot.com/2010/08/mini-sajtos-bagettek.html
Hozzávalók
50 dkg liszt (BL 80)
1,5 teáskanál só
2 evőkanál burgonyapehely (elhagyható)
0,5 dl olaj
1,5 dl tej
1,5 dl víz
csipet cukor
2 dkg élesztő
reszelt sajt a tetejére
A BL 80-as liszt más néven kenyérliszt beszerezhető a szupermarketekben, de vettem már a házunkhoz közeli boltban is (1 kg olyan 200-230 Ft között van). A poszt megjelenése óta többször készítettem hagyományos, BL 50-es lisztből is, és teljesen jó volt.
Kiegészítésnek annyit, hogy én ennél valamivel több sót tettem, mert az én ízlésemnek így sótlan volt. Mivel a burgonyapehelyre az volt írva, hogy elhagyható, nem töltöttem időt azzal, hogy beszerezzem, inkább elhagytam :)
A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze. A végén egy lágy, de nem ragadós tésztának kell összeállnia. Az élesztőt külön nem kellett felfuttatni. Én csak annyit csináltam, hogy a tejet és a vizet meglangyosítottam, hozzáöntöttem a liszthez, abba szórtam a cukrot és morzsoltam bele az élesztőt. Kb. 2 perc után elkezdtem összegyúrni a tésztát.
Ha összeállt, takarjuk le konyharuhával és várjuk meg, amíg a duplájára kel (kb. 1 óra). Borítsuk ki a tésztát, osszuk el tíz egyforma részre (ennyi stanglink lesz a végén), majd formázzunk belőlük gombócokat.
Azért csak öt gombócom van, mert itt éppen fél adagot készítettem. |
Takarjuk le és hagyjuk újabb 10 percig pihenni. Erre azért van szükség, mert így könnyebben tudjuk utáni nyújtani a tésztát.
Fogjuk az egyik gombócot és lisztezett felületen nyújtsuk ki szép vékonyra. Én formátlan tojás alakúra szoktam nyújtani (jó hosszúkás legyen), mikor hogy sikerül. A lényeg, hogy mikor félbe hajtjuk, a tészta szélessége kb. 6 cm legyen.
Tekerjük fel az egyik végétől és tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire.
Újabb duplájára kelesztés következik (kb. 40 perc). Ezt követően permetezzük le a tetejét vízzel (ha nincs permetezőnk kenjük le vízzel) és szórjunk rá reszelt sajtot.
A stanglikat gőzös sütőben kell sütni. A gőz úgy tudjuk elérni, hogy egy fém edénybe avgy tepsibe vizet öntünk és betesszük a sütő aljába, majd előmelegítjük 200 fokra. A sütési ideje 20 perc. Frissen kisülve finom ropogósak, később megpuhulnak. Több napig is eltarthatóak: én zacskóba teszem, vagy konyharuhával letakarom őket, de nem szorosan, hogy levegő azért érje őket.
És ilyen a belseje:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése