2013. február 10., vasárnap

Csülkös bableves



A csülkös bablevesnek már többször nekifutottunk, hogy feltegyük a blogra, de aztán valahogy soha nem jutottunk el eddig. Múlt hétvégén aztán Zoli kitalálta, hogy ezt akar ebédelni, így kaptam az alkalmon, hogy feltegyem végre a blogra Zoli csülkös bablevesét. 


Hozzávalók

kevés szalonna
zsír vagy étolaj
1 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
bors
őrölt kömény
pirospaprika
leveszöldségek (2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, fél karalábé)
1 kg csülök
2 kis konzerv bab
krumpli
levesbetét


Zoli a héten e-mail-ben elküldte nekem az elkészítés lépéseit. A levelezés így zajlott:

Én: Megírod nekem a babgulyás lépéseit? Nem kell rizsa, csak tömören, mikor mit.
Zoli:

1. csülök be kukta, min.1h főlés
2. szalonna, zsír
3. hagyma
4. fokhagyma
5. só, bors, kömény
6. répa, fehérrépa, egyéb zöldség
7. pirospaprika, egyből vízzel felönt. (kb. 1L-1,5L)
8. főzés, kb. 20perc
9. bab bele (azt nem kell már sokáig főzni, mert előre áztatott, főzött)
10. morzsatészta bele
11. csülök ki, felkockáz, levesbe bele.
12. krumpli bele.
13. rántás: zsír, liszt megpirít, só bele, pirospaprika bele, levessel felönt, levesbe vissza.
14. íz beállítás, folyamatos kóstolgatás, sózás.



Kicsit bővebben nézve a dolgot: a csülköt felhasználás előtt külön kell megfőzni. Mi kuktában szoktuk egy órán át főzni. Annyi vizet teszünk bele, ami ellepi a csülköt teljesen. Ha házi csülköt főzünk, akkor a főzőlével öntsük majd fel a zöldségeket és ne vízzel. Mi sima bolti csülköt szoktunk venni, aminek a leve nagyon zsíros lesz, így ezt mi sosem használjuk fel a leveshez.


Amíg a csülök fő, készítsük elő egy másik szép nagy lábosban a levest. Első lépésként szalonnát, vagy baconkockákat pirítsunk meg. 


Az apróra vágott vöröshagymát szórjuk rá a már zsírt eresztett szalonnára (ha nem lenne elég zsírja, akkor pótoljuk olajjal vagy étkezési zsírral).


Amikor a hagyma üveges, szórjuk rá az apróra vágott fokhagymát, a sót, a borsot és az őrölt köményt. Forgassuk át, majd tegyük rá a leveszöldségeket. 

Mi a fehérrépát négy darabba szoktuk csak vágni, a sárgarépát pedig felkarikázzuk. 



Kicsit pirítsuk a zöldségeket, majd szórjuk rá a pirospaprikát és egyből öntsük fel 1-1,5 l vízzel. Főzzük kb. 20 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak. Jöhet a bab: mi konzervbabot szoktunk használni. Ez már puha, így nem kell áztatni. Szűrjük le a konzerv levét, majd mossuk át a babot vízzel és adjuk hozzá a leveshez. Ha szeretnénk, tegyünk bele pici galuska tésztát is (száraztésztában is lehet ilyet kapni, nagyon apró, kb. tarhonya méretű).


Ennyi idő alatt valószínű, hogy a csülök is megfőtt. Öntsük le a levét és várjuk meg, amíg annyira kihűl, hogy fel tudjuk kockázni. A csülök bőrét, zsírját távolítsuk el. Kb. akkora darabokra vágjuk, mint a kész pörkölt húsa. A felkockázott csülköt adjuk hozzá a leveshez. A csülökkel együtt mehet bele pár szem szintén felkockázott krumpli is.


Főzzük tovább a levest addig, amíg a krumpli is puha lesz.

Nincs más dolgunk, mint berántatni a levest. Ehhez kevés zsírt melegítsünk át alacsony lángon, majd szórjunk rá egy teáskanál lisztet. Keverjük folyamatosan, nehogy a liszt csomós legyen. Szórjunk rá kevés pirospaprikát is. A leves levéből merjünk a rántásra egy kanállal, keverjük el csomómentesre, majd  öntsük vissza az egészet a levesbe. Forraljuk fel, majd kóstolgatással állítsuk be a végén az ízeket.


Tejföllel, friss kenyérrel egy komplett ebédnek is megfelel.


13 megjegyzés:

  1. Hú, Zoli csülkös bablevese tényleg nagyon jó... Kenyér nélkül is egy komplett ebéd, de úgy nem lehet megenni, mert ahhoz túl cuccos:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyammm, én meg holnapra behozom a lefagyasztott adagot!

      Törlés
  2. Húúú, irigykedem. Én is bablevest akarok enni..................

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajrá, hajrá, egy röpke délelőtt és készen is van : )

      Törlés
  3. Tényleg nagyon jó lett, bár én nem rántottam be és a csülök helyett füstölt oldalast tettem bele. Józsinak is ízlett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy ízlett :) Továbbítom Zoli felé!

      Törlés
  4. Válaszok
    1. Lehet, hogy nem hagytál rá neki elég időt.
      Egyébként ebből nektek mekkora adag jön ki?

      Törlés
    2. Igen, csak erről van szó!
      Hááát, jó nagy adag, több napig esszük (olyan 4 napra elég), minden étkezésnél ketten.

      Törlés
  5. Ja, meg nem kenyeret ettem hozzá, hanem pogácsát. De a tejföl kurva nagy ötlet volt bele, nem is tudom, hogy eddig hogy ettem nélküle. Nem is tudok kaját, amihez ne lenne jó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyammm, az a legjobb benne, mikor a hideg tejföllel eszed a meleg levest.

      Törlés
  6. Nagyon tetszik ez a recept.. Én eddig csak gulyás levest készítettem de a férjem most ezt szeretné a húsvéti menü egyik részének szóval életemben először-e recept szerint fogom elkészíteni 🙂 szúrkoljatok.. Kellemes ünnepeket kívánok

    VálaszTörlés
  7. Jelentem Isteni finom lett senki sem panaszkodott.. Annyit változtattam rajta,hogy a babot előáztattam előtte való este.. 🙂

    VálaszTörlés

Google+