2012. július 17., kedd

Túrós (bodzás) illatos kalács



Nemrég volt a születésnapom, amire praktikusan mindenkitől konyhai felszerelést kértem. Tántitól egy süteményes tálat, hogy a tortákat és sütiket megfelelő közegben tudjam fotózni. Barátnőimtől egy kuglóf formát, mert az eddig még nem volt nekem, amit megfejeltek még egy edényfogó kesztyűvel (fehér alapon piros pöttyös, mint a túró rudi). Anyuéktól tortát kértem, mert ugye a hasnak is jár valami. 

A felhasználás viszont egész múlt hétvégéig váratott magára, mert sütő stoppot rendeltem el a lakásban dúló 30 fokos hőmérséklet miatt. Ez hétvégén lement egészen 27 fokig, így végre megsüthettem ezt: http://limarapeksege.blogspot.hu/2012/05/bodzas-turos-illatos-kalacs.html
Kis hiányosság, hogy nekem nem volt bodzám, így ez az enyémből kimaradt. Az eredeti receptnél a megjegyzésekből derült csak ki, hogy 27 cm átmérőjű kuglóf formára vannak a mennyiségek. Az enyém 22 cm-es, így Zolival ki kellett számoltatnom egy szorzót ahhoz, hogy mennyi is az annyi a kisebb kuglóf formába.

Hozzávalók 22 cm-es formához

Tészta 
 
40 dkg finomliszt
1 tk. só
2,5 evőkanál cukor
1 tojás
2 dl langyos tej
6,5 dkg puha vaj
2 dkg élesztő

Töltelék

25 dkg túró
3 ek. cukor
3 ek. bodzaszörp
1 citrom reszelt héja
1 tojás sárgája
1 tojás fehérje
5 dkg mazsola
2 ek.búzadara

Megjegyzés: mivel nekem nem volt bodzám, a cukor mennyiségét bő egy kanállal megemeltem.

Lekenéshez

1 egész tojás

A tészta hozzávalóit öntsük egy tálba.Az élesztőt nem kell felfuttatni, egyszerűen csak morzsoljuk be az edénybe.


  Az összeállításnál nekem ez a gyönyörűség segített:


Már régóta szemeztem vele, és vártam egy akcióra, ami úgy tűnt, hogy soha sem fog megérkezni. A hétvégi nagy bevásárlás alkalmával viszont belefutottunk egy készletkiárusításba, így le is csaptunk rá. Este pedig már ezzel dagasztottam a tésztát : ) Ami a dagasztás végén jó ragacsos lesz, de ez ne vegye el a kedvünket. 


Amíg kel, készítsük el a tölteléket. A tojást válasszuk szét: a fehérjét verjük kemény habbá a cukorral. A tojás sárgáját és a többi hozzávalót dolgozzuk össze, majd a végén adjuk hozzá a felvert habot.
A kuglóf formát kenjük ki vajjal.

Ebben a melegben a tésztának  45 perc sem kellett és már a duplájára kelt (bár ez a fotón nem látszik):


Most jöhet a nyújtás. Itt igen csak bajban voltam, mert az eredeti receptben csak annyit volt, hogy hosszú és keskeny legyen a tészta. Próbáltam lemérni, hogy mekkora tészta kellene a formámba, Zoli már a kör területét számoltatta velem, de végül a hasra csapás nyert: egy 3 mm vastag, 55 cm hosszú tésztát nyújtottam belőle (lisztezett felületen, mert ragadni fog).

Erre kentem rá a túrót, ami először igen kevésnek tűnt, de végül szép vékonyan elég volt rá. 

Ezt követően feltekertem, majd egy éles késsel félbe vágtam az egészet:

És szétszedtem:

Most össze kell fonni a két csíkot, de úgy, hogy a töltelékes része mindig felfelé nézzen:


Most jön a neheze: bele kell pakolni valahogy a formába. Próbáljunk alányúlni két kézzel, ha van segítő harmadik kéz is, akkor azt is fogjuk be és tegyük bele a formába.


Újabb kelesztés következik: akkor jó, ha kb. eléri az edény peremét. 


Kenjük le a tetejét a felvert tojással. 180 fokos előmelegített sütőben 45 percig sütjük. Mielőtt kivesszük érdemes belebökni, hogy tényleg átsült-e. 
Ha nagyon barnulna a teteje már a sütés elején, akkor sütőpapírral takarjuk le.

Tejjel is nagyon finom : )



5 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki!! Ezek szerint neked van kuglóf formád?! :)

    VálaszTörlés
  2. meg úúúj dagasztógéped! ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, és igen! Mindenem van : ) És a dagasztógép csuda jó!

      Törlés
  3. Ez nagyon guszta, de mi a fenének kell elrontani a mazsolával????????? :)
    (És még egy kekeckedés: a Zoli kiszámolja a szorzót-mondat nyelvtanilag értelmezhetetlen, tárgyasíts, vagy írd át, vagy valami:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Javítva! Amúgy tervezem, hogy csinálok egyet vasárnapra, az útra.

      Törlés

Google+