Számomra a bundás kenyér minden esetben a teljesen alap, hagyományos szendvicset jelenti: tojás, só és sütöm is. Zoli a borssal és a sajttal a tetején nekem már túl extra : )
Rengeteg variációt hallottam már ismerősöktől, szerintem nincs két család, ahol egyformán eszik. Tudok olyat, aki a kész kenyeret úgy eszi mint a lángost: bedörzsöli fokhagymával és arra tesz tejfölt (jelzem ezt a verziót már megkóstoltam és mivel tejfölfüggő vagyok, azt mondom nem volt rossz). Arra viszont nem vetemednék soha, hogy cukrozott kakaót (!!!) szórjak a kész kenyér tetejére. Ez nem egy városi legenda: kollégám így eszi és esküszik rá, hogy nagyon finom. (Ha valaki kipróbálná, kérem a beszámolót!)
Hozzávalók
tojás (2 főre 3-4 db kell)
kenyér
só
étolaj a sütéshez
Egy kis kiegészítés még: a bundás kenyér kitűnően alkalmas arra, hogy elhasználjuk a pár napos, már keményedő kenyeret, mivel a tojástól és az olajtól szépen megpuhul. Friss kenyérből amúgy szerintem sokkal finomabb, de ilyenkor figyelni kell arra, hogy olyan kenyeret használjunk, ami nem morzsolódik. Ha szétesik a kenyér, akkor nem tudjuk rendesen megforgatni a tojásban és aztán kisütni.
Sokan kevernek a felvert tojás mellé tejet is. Én ezt csak akkor szoktam alkalmazni, ha kevés a tojás otthon és valahogy növelnem kell a mennyiséget, hogy az összes kenyérre elég legyen. (Persze a boltba is lemehetnék, de korgó gyomorral, végleges vokssal a "bundás kenyeret vacsorára" mellett az ember már nem mászkál.)
Szeljük fel a kenyeret.
A tojásokat üssük fel, adjunk hozzá két csipet sót és jó alaposan verjük fel, addig amíg habos nem lesz. (Ha szeretnénk fűszerezni a tojást, most megtehetjük.)
Kb. 1 ujjnyi étolajat tegyünk fel a tűzre melegedni. Azért kell ilyen sok, hogy a kenyerek ne érjék el az edény alját sütés közben. Fontos! Az olajat a sütés előtt mindig jól forrósítsuk fel! Ha hideg olajba tesszük bele a kenyeret, akkor megszívja magát az olajjal, sülni viszont nem sül.
Szerencsére az olaj hőfokot könnyű ellenőrizni. A villa végéről cseppentsünk egy kevés tojást az olajba. Ha hirtelen elkezd sülni a tojáscsepp (elkezd fodrozódni), az olaj jó, mehetnek bele a kenyerek.
Amikor beletesszük a kenyeret, vegyük vissza a hőt: közepes lángon süssük. Ha már szép aranybarnára sült, fordítsuk meg és a másik oldalát is süssük készre. Egy-két perc a sülési ideje, így semmiképp se csámborogjunk el a tűzhely mellől.
Kivétel után szalvétán csöpögtessük le.
Zoli szereti, ha sajt is van a bundás kenyér tetején, így amikor már a szalvétán hűl a kenyér, szórok rá reszelt sajtot is.
Amint megláttam a Facebook-on a felvezetőt, gondoltam, hogy a kakaós verziót bekommentelem, de látom, gondoltál rá, és beleírtad a cikkbe. :)) Ezen én is mindig ki voltam borulva. :D
VálaszTörlésHát, ezt tényleg nem lehetett kihagyni! Amikor eszembe jutott, hogy ez legyen a következő cikk, rögtön tudtam, hogy ennek benne kell lennie : )
TörlésAmúgy jó hír, ezentúl betűsor ellenőrző nélkül is lehet kommentelni :)
Én el tudom képzelni, hogy jó lehet a kakaós verzió. Mondjuk én a túrós tésztát is szalonnával és cukorral szeretem.
VálaszTörlésBrrrrrr. Ezt sosem tudtam megérteni, hogyan lehetséges : ) Nekem a kakaó magához a tojásos-olajos kenyérhez nem passzol : )
TörlésErdélyben kristálycukorral eszik, ami elég bizarrul hangzik, de megkóstoltam, és tényleg finom. Bár a kakaós cukor még ennél is sokkal bizarrabb...
VálaszTörlésHmmmm, nekem az édes íz annyira fura hozzá : )
TörlésEGy időben sót, borsot meg szerecsendiót tettem a tojásba.
VálaszTörlésZoli is borsot szokott hozzá tenni. Úgy én is ettem már, de natúr nekem jobban ízlik. Szerecsendiósan viszont még sohasem próbáltam.
TörlésPróbáljátok meg mustárral megkenni!Nagyon fini
VálaszTörlésEzt a verziót sem hallottam még :)
Törlés