2013. január 31., csütörtök

Túrós lepény





Évekkel (évtizeddel ??? ááááá) ezelőtt történt, hogy hosszabb időre kórházba kerültem. Az orvosok biztosra mentek, tej-, zsiradék- és fűszermentes diétára írtak ki, ami miatt úgy éreztem magam, mint akit éheztetnek. A család persze aggódott értem, aki éppen tudott jönni látogatni, az hozta a többiek üzeneteit is. Nagyi is így tett, megüzente anyuval, hogy imádkozik értem, hogy minél hamarabb meggyógyuljak és hazamehessek. Erre én visszaüzentem neki, hogy az imádkozás helyett süssön inkább túrós lepényt, mert nagyon éhes vagyok. Anyu át is adta a hírt, ugyanis pár napra rá beállított a kórházba nagypapám, aki éppen egy vizsgálatra ment, és átadta alufóliába csomagolva a nagyi túrós lepényét!! Kiírt diéta ide, kiírt diéta oda, benyomtam az egészet, pont olyan tempóban, mint akit éheztetnek hetek óta.


Hozzávalók

A tésztához

50 dkg liszt
3 dl langyos tej
1 nagy csipet só
2 evőkanál cukor
7,5 dkg vaj
1 egész tojás
2 dkg élesztő

A töltelékhez

50 dkg túró
2 csomag vaníliás cukor
cukor ízlés szerint
1 tojás sárgája

Az öntethez

2 nagy pohár tejföl
1,5 dl tej
1 evőkanál olaj




Az alap tészta receptje megegyezik a túrós batyu tésztájával (http://katasztrofa-konyha.blogspot.hu/2012/06/turos-batyu.html. A tejet meglangyosítottam, feloldottam benne a cukrot, majd rámorzsoltam az élesztőt. Egy másik edénybe kimértem a többi hozzávalót, majd mikor az élesztő felfutott (habos réteg lett a tej tetején), hozzáadtam a többi összetevőhöz, és puha tésztát gyúrtam belőle. (Részletek a túrós batyus receptben.)





A kész tésztát konyharuhával letakartam és megvártam, amíg a duplájára kelt (kb. 1 óra). Ezt követően lisztezett felületen gáztepsi méretűre nyújtottam, majd az előre kivajazott tepsibe fektettem.


A túrót törjük össze (én erre mindig a tészta tálját használom, így kevesebbet kell mosogatni), adjuk hozzá a vaníliás cukrokat és a tojás sárgáját. Ízlés szerint adjunk további cukrot a túróhoz. Szándékosan nem írok mennyiséget, mert a netes receptek alapján nekem mindig az a tapasztalatom, hogy az ott szerepelő cukor mennyisége távol esik az én ízlésemtől. Tegyünk bele egy adagot, jól keverjük el benne, majd kóstoljuk meg és döntsük el, hogy megfelel e az ízlésünknek.

A túrót egyenletes rétegben oszlassuk el a tésztán. 


Sütés előtt további fél órán át hagyjuk pihenni a tésztát.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 percig süssük. Alacsonyabb hőfokra én sosem veszem a sütőnket, mert akkor szinte nem is süt, de szerintem ez típusfüggő is. Szóval azért figyeljünk oda.

Amíg sül a tészta, készítsük el a mártogatáshoz az öntetet. Ehhez a tejfölt, a tejet és az olajat tegyük egy tálba és keverjük ki simára. Tejfölfüggő is, hogy mennyi tejre van hozzá szükség. A lényeg az, hogy a végén szép folyós legyen a tejföl, könnyen lecsöpögjön a tésztáról, de azért maradjon is rajta.

A megsült tésztát vágjuk fel egyforma négyzetekre.


Vegyünk elő egy magasabb falú hőálló tálat. Fogjunk egy szelet tésztát, mártsuk bele a tejfölbe az egészet, csöpögtessük le egy kicsit, majd helyezzük bele a jénaiba. Addig ismételjük ezt, amíg az összes tészta el nem fogy. A szeleteket tegyük szorosan egymás mellé, majd rétegesen egymásra, több sorban. 


 Ha ezzel megvagyunk, tegyük vissza a tálat a sütőbe, hogy átmelegedjen újra a tészta. Én kb. 100 fokos sütőben hagytam 15 percig.



 

27 megjegyzés:

  1. És meggyógyultál? Annak ellenére, hogy nem tartottad be a diétát? Vagy éppen a diéta miatt van az, hogy Wang mestertől is csak kétféle ételt rendelhetsz? :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát az úgy van, hogy meggyógyultam, de a diéta be nem tartása ellenére is vagy -10 kilóval zártam. Szóval még jó, hogy nem tartottam be.

      Amúgy jaja, Wangibangi is e miatt van : )
      Vali A, Vali B menü.

      Törlés
  2. Mennyire imádtam ezt a kaját. Most emlékek jöttek elő, pedig csak látom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is mindig így vagyok vele. Nagyi mindig a füles virágos edénybe pakolta.

      Törlés
    2. Tényleg, a füles virágos...

      Törlés
    3. Az ízőrzökben az összes néni pont olyan edényekkel főz, mint nagyi.

      Törlés
    4. Azok alap nagymama edények :)

      Törlés
  3. Egyébként pedig mi az, hogy nem tartod be a diétát!

    VálaszTörlés
  4. Csak azért, mert nem volt még net a sok szuper tejmentes-főzős bloggal.

    Azt hiszem, rajtam kívül mindenkinek kispályás volt a tejmentes diétája.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyira öreg még nem vagyok, hogy nem volt net!!!!

      Tény, mert én szerintem májast ilyesmiket ettem, és pl. a sajtról sem voltam letiltva. Amúgy szerintem én azért zabálok most annyi tejfölt, mert letiltottak róla több évre.

      Törlés
  5. Valcsi, köszi a receptet! Anyu lehet, hogy agyoncsap, hogy leírom, de kb. egy éve ennek a tésztának a rekonstruálását kértem tőle, eredmény: kb. fél méter magas tészta, fél centis túróréteggel:P a fentiek alapján el fogom készíteni, az tuti.
    Amúgy jól emlékszem, hogy tök felesleges volt téged a tejmentes diétával csesztetni? :-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Borcsa, én is anyut kérdeztem. Amúgy egy nagyon picivel kevesebb tészta is lehet elég, mert volt ahol picit vastagabb lett. De így is finom volt. Nyilván nem volt olyan, mint a nagyié, de majd próbálkozom lelkesen én is :P

      Igen, totál felesleges volt diétáznom :S

      Boris, készülj majd, mert Zsófival tervezzük, hogy végre meglátogatunk titeket!

      Törlés
    2. Szeretettel várunk benneteket! :-)

      Törlés
  6. Vali, Te neteztél 18 évesen?! Mert akkoriban (én voltam 20-21 éves)egy bizonyos srác azzal szédítette Hegét, hogy beviszi a Veszprémi Egyetemre oda, ahol kipróbálhatja az INTERNETET. Hege pedig nagyon lelkes volt ettől a nem mindennapi felajánlástól.

    Különben rákérdeztem Anyánál. Nem ő a Névtelen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor már tényleg meg vagyok lőve, hogy ki a névtelen.
      VAli, Zoli nem tudja megnézni az IP címet? VAgy lehet valami ilyesmi, mert én totál hülye vagyok ezekhez a dolgokhoz.

      Törlés
    2. Nem tudjuk megnézni, de aput megkérdezem, nem ő szemtelenkedett-e.

      Törlés
    3. Milyen névtelen? Nincs is itt névtelen hozzászólás...
      Amúgy megerősítem, tényleg volt akkoriban netünk, iszonyú lassú, meg minden, de volt:)

      Törlés
    4. Szerintem Vali készíts egy listát, hogy kik olvassák a blogodat és akkor szűkítjük a kört.

      Törlés
    5. Na, de még mindig nem tudom, mit írt a Névtelen, mert nem látok egy darab névtelen hozzászólást sem... Szemtelenkedett, és Vali törölte?:)

      Törlés
    6. Nem, tudod, még az előző posztnál, amikor valaki rád és Sacira célozgatott. Azóta sem derült ki, hogy miről van szó.

      Törlés
    7. Ja, megvan. Hát, stílus alapján apu-anyu-nagynéni kizárva, viszont biztos családtag. Én leginkább Zolira gyanakszom, esetleg Petire:)

      Törlés
    8. Petit kizárhatod, marad a Zoli!

      Törlés
    9. Zoli sem vállalja a névtelenséget!

      Törlés
    10. Akkor Józsi inkognitóban:) Vagy ötünk közül valaki szívatja a többit;)

      Törlés
    11. Én aput még midnig nem kérdeztem meg.
      Józsi nem lehet, Józsi nevében mindig Anikó ír.

      Törlés
  7. Hát, a középsuli végén nekünk volt otthon netünk, olyan klassz betárcsázós. Még az én szobámban volt a gép, és volt e-mail címem is, drótpostás :D

    VálaszTörlés

Google+