2013. szeptember 5., csütörtök

Mennyi az annyi? Csésze, evőkanál, teáskanál, celsius, gázsütő fokozat

 
A kép forrása 
csokitorta receptje kapcsán teljesen elvesztem a grammok, csészék, teáskanalak világában. Annyira nem volt sehol sem egyértelmű számomra, hogy mi mennyinek felel meg az általám használt rendszerben, hogy kicsit utána jártam a dolgoknak.
(Források:
http://vinnakatz.com/simple-volume-conversions-teaspoontablespoon-ounces-ml-cups-etc/
http://www.sassyradish.com/tools-conversions/ - aki szeretne elmélyülni a dologban, az itt keresgéljen)
http://thedomesticrebel.com/tips-tricks/
http://www.annabel-langbein.com/recipes/conversions/ )


Végül az alábbiakra jutottam:

Sütési hőfok

Nekem könnyű dolgom van, mert elektronikus sütőnk van, így nem jelent problémát, ha egy receptben azt írják, hogy 210 fokon süssük. Olyan receptet viszont nem láttam még, ahol ugyan ezt gázfokozatban is kiíírták volna (nyilván soha nem is kerestem).

No de most ezt is megtaláltam, két helyen is, természetesen nem volt teljes az egyezés, de összefűztem a kettőt:
120 C = feles fokozat (van egyáltalán ilyen?)
140 C = 1-es fokozat
150 C = 2-es fokozat
160 C = 3-as fokozat
180 C = 4-es fokozat
190 C = 5-ös fokozat
200 C = 6-os fokozat
220 C = 7-es fokozat
230 C = 8-as fokozat
240 C = 9-es fokozat
260 C = 10-es fokozat (szerintem ilyen sincsen)

Persze sütéskor mindig figyelembe kell venni, ki kell tapasztalni, hogy a saját sütőnk mit tud. A mienk pl. 200 fok alatt nem túl hatékony, így az alatt ritkán sütünk benne bármit is.

Csésze/kanál

A fránya csésze, ami legutóbb megszívatott...Na most, csészénél ugye nem mindegy, hogy mi van benne, mert egy csésze cukor nehezebb, mint ugyan ennyi liszt (miket tudok már : )
Szóval, jöjjenek a legáltalánosabb száraz hozzávalók:

1 csésze mandula = 150 g
1 csésze bab vagy lencse = 200 g
1 csésze zsemlemorzsa = 125 g
1 csésze morzsolt, darált keksz = 90 g
1 csésze vaj = 250 g
1 csésze reszelt sajt = 100 g
1 csésze kakaópor = 90 g
1 csésze kókusz = 100 g
1 csésze fehér liszt = 150 g (valahol csak 125 g-ot írnak)
1 csésze parmezán sajt (reszelt) = 90 g
1 csésze rizs = 200 g
1 csésze barnacukor = 200 g
1 csésze fehér cukor = 225 g

Csészével, kanalakkal (teás-evőkanál) szoktak folyadékot is mérni a receptekben. Ezek váltása:
1 teáskanál = 5 ml
1 evőkanál = 15 ml
1 csésze = 250 ml

Jöjjön még ömlesztve pár adat:
1 evőkanál méz = 21,25 g
fél csésze méz = 170 g
1 citrom leve = 2 evőkanál
1 narancs leve = 85 ml
1 közepes hagyma = 130 g

Persze a legegyszerűbb az, ha mindenféle kütyüt tartunk otthon, megfelelő kanál, pohár, csészeszettett, de ki a francnak van akkora konyhája, no meg ki akarja azt, hogy minden szekrényajtó nyitáskor az összes a fejére essen?

6 megjegyzés:

  1. Tamás ezer éve nyúz, hogy ezt írjam meg. Beelőztél ;–)

    VálaszTörlés
  2. A tarhonyát nem találtam benne.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A tarhonyára nem találtam csészés megfelelőt. Szerintem a csészét használó országoknál nincs ilyen étel (a google translate sem fordítja le a szót), ez nem tipikusan magyar tésztaforma?

      Törlés
  3. Valcsi, ez az eddigi leghasznosabb posztod, de komolyan, tok jo.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Lesz majd hozzá külön gomb oldalt, hogy egyszerű legyen megtalálni.

      Törlés
  4. Na, két észrevétel:)
    1. nincs oldalt gomb, hogy egyszerű legyen megtalálni a posztot
    2. nem egészíted ki az evőkanalas mértékegységekkel? Pl. a Horváth Ilonában van olyan az elején, hogy egy ek az 10 gramm cukor / 5 gramm liszt (blöfföltem, dunsztom nincs, mennyi az annyi:))

    VálaszTörlés

Google+