2013. szeptember 11., szerda

Sertésszűz baconbe tekerve, zöldborsmártással





Zoli rákapott a sertésszűzre, no meg a piacozásra. Újabban szombat reggelenként fogja a bevásárló táskát és nekivág a piacnak. Másfél óra múlva hazajön és büszkén mutogatja, hogy miket vett (sertésszüzet valahogy mindig találok a táskában), nekem meg ki kell találnom, hogy mit mennyiért vett ("-Találd ki ez mennyi volt?" és a magasba emel egy teli tojástartót.)
Múlt hétvégén volt piacozás, így egy újabb sertésszűz recepttel állt elő.

Hozzávalók

1 db sertésszűz (ezt darabra adják, rá kell bökni, melyiket szeretnénk)
1 csomag szeletelt bacon
fogpiszkálók

bors
kakukkfű
étolaj

Hozzávalók a zöldborsmártáshoz

fél csomag zöldbors
1 dl tejszín
1,5-2 dl csirkehúslé

A húst vágjuk kb 4 cm-es szeletekre, majd pácoljuk be. A páchoz kevés olajba szórjunk borsot, kakukkfüvet, majd vonjuk be vele a húsokat. Nem kell sok pácot készíteni, elég annyi, hogy bevonja a húsokat a fűszeres olaj. Tegyük hűtőbe legalább egy órára.


Ha már a hús állt egy kicsit a pácban, kezdhetjük az öszeállítást. Fogjunk egy baconcsíkot és tekerjünk bele egy sertésszűz szeletet. Egy fogpiszkálóval bökjük át keresztben a húst, hogy a bacon biztosan rajta maradjon.


Ismételjük meg az összes hússal.


A tekercseket ebben az esetben is elő kell sütni. Nagy lángon (nálunk ez 7-et jelent a 9-ből) addig süssük, amíg kérget nem kap a hús. Nem a baconös oldalát kell sütni, hanem a húsosat. Sütés közben szórjunk rá egy kevés sót is.


1-2 perc alatt kialakul a kéreg. Ekkor fordítsuk meg és süssük a másik oldalát is addig, amíg ott is kialakul a kéreg.


Ha ez megvan, szedjük át a húsokat egy tepsibe, locsoljuk meg egy pici olajjal és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig süssük.




Jöhet a mártás! Ehhez használjuk fel a hús elősütése után megmaradt szaftot. Közepes lángon kezdjünk neki a mártás elkészítésének. Szórjuk bele a borsot és forgassuk át az olajban.


Elég hamar elkezd kiugrálni a bors a serpenyőből, így amikor már ez történik, öntsük fel a csirkehúslével és a tejszínnel. Csirkehúslé nálunk nem szokott otthon lenni csak úgy a hűtőben, ezért ilyen esetben mindig kis darab leveskockát oldunk fel forró vízben. Kicsit főzzük még így is, addig, amíg besűrűsödik a mártás (kb. 5 perc).

8 megjegyzés:

  1. Pedig érdemes mindig egy kicsit több húslevest főzni, és eltenni a mélyhűtőbe, mert a leveskocka rettenetes.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Micsoda dícséret ez a te szádból! Ákos, egy dologba kötöttél csak bele, nem is hiszem el : )

      Törlés
  2. Helyes, jarjatok csak piacra! Es uzenem Zolinak, hogy felirat nelkuli tojast vegyen:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Felirat nélküli tojást szokott venni és tartót is visz hozzá. Legutóbb felis volt háborodva, hogy 2 Ft-al megdrágult a tojás, de azt is hozzátette, hogy de hát hol kapunk 32 Ft-ért ekkora tojásokat :)

      Törlés
    2. A vegen meg balkonparadicsomokat is fog nevelgetni:) Azert ha vasarnap kis fejkendoben fozi az ebedet, kezdj aggodni...:)

      Törlés
    3. :D Néha már így is elég furán nézek rá.

      Törlés

Google+