2013. szeptember 11., szerda

Sertésszűz baconbe tekerve, zöldborsmártással





Zoli rákapott a sertésszűzre, no meg a piacozásra. Újabban szombat reggelenként fogja a bevásárló táskát és nekivág a piacnak. Másfél óra múlva hazajön és büszkén mutogatja, hogy miket vett (sertésszüzet valahogy mindig találok a táskában), nekem meg ki kell találnom, hogy mit mennyiért vett ("-Találd ki ez mennyi volt?" és a magasba emel egy teli tojástartót.)
Múlt hétvégén volt piacozás, így egy újabb sertésszűz recepttel állt elő.

Hozzávalók

1 db sertésszűz (ezt darabra adják, rá kell bökni, melyiket szeretnénk)
1 csomag szeletelt bacon
fogpiszkálók

bors
kakukkfű
étolaj

Hozzávalók a zöldborsmártáshoz

fél csomag zöldbors
1 dl tejszín
1,5-2 dl csirkehúslé

A húst vágjuk kb 4 cm-es szeletekre, majd pácoljuk be. A páchoz kevés olajba szórjunk borsot, kakukkfüvet, majd vonjuk be vele a húsokat. Nem kell sok pácot készíteni, elég annyi, hogy bevonja a húsokat a fűszeres olaj. Tegyük hűtőbe legalább egy órára.


Ha már a hús állt egy kicsit a pácban, kezdhetjük az öszeállítást. Fogjunk egy baconcsíkot és tekerjünk bele egy sertésszűz szeletet. Egy fogpiszkálóval bökjük át keresztben a húst, hogy a bacon biztosan rajta maradjon.


Ismételjük meg az összes hússal.


A tekercseket ebben az esetben is elő kell sütni. Nagy lángon (nálunk ez 7-et jelent a 9-ből) addig süssük, amíg kérget nem kap a hús. Nem a baconös oldalát kell sütni, hanem a húsosat. Sütés közben szórjunk rá egy kevés sót is.


1-2 perc alatt kialakul a kéreg. Ekkor fordítsuk meg és süssük a másik oldalát is addig, amíg ott is kialakul a kéreg.


Ha ez megvan, szedjük át a húsokat egy tepsibe, locsoljuk meg egy pici olajjal és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig süssük.




Jöhet a mártás! Ehhez használjuk fel a hús elősütése után megmaradt szaftot. Közepes lángon kezdjünk neki a mártás elkészítésének. Szórjuk bele a borsot és forgassuk át az olajban.


Elég hamar elkezd kiugrálni a bors a serpenyőből, így amikor már ez történik, öntsük fel a csirkehúslével és a tejszínnel. Csirkehúslé nálunk nem szokott otthon lenni csak úgy a hűtőben, ezért ilyen esetben mindig kis darab leveskockát oldunk fel forró vízben. Kicsit főzzük még így is, addig, amíg besűrűsödik a mártás (kb. 5 perc).

10 megjegyzés:

  1. Pedig érdemes mindig egy kicsit több húslevest főzni, és eltenni a mélyhűtőbe, mert a leveskocka rettenetes.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Micsoda dícséret ez a te szádból! Ákos, egy dologba kötöttél csak bele, nem is hiszem el : )

      Törlés
  2. Helyes, jarjatok csak piacra! Es uzenem Zolinak, hogy felirat nelkuli tojast vegyen:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Felirat nélküli tojást szokott venni és tartót is visz hozzá. Legutóbb felis volt háborodva, hogy 2 Ft-al megdrágult a tojás, de azt is hozzátette, hogy de hát hol kapunk 32 Ft-ért ekkora tojásokat :)

      Törlés
    2. A vegen meg balkonparadicsomokat is fog nevelgetni:) Azert ha vasarnap kis fejkendoben fozi az ebedet, kezdj aggodni...:)

      Törlés
    3. :D Néha már így is elég furán nézek rá.

      Törlés
    4. A borsmártás amit leírtál nem is értem. Ahhoz meg kell őrölni a borsot egy mozsárban és serpenyőn megolvasztott vajon adod hozzá a borsot. Aztán kis mustárt kell hozzáadni majd kicsi fehérbort ill. kicsi főzőtejszínt adunk hozzá. Az egészet kis lángon folyamatos kavarás mellett kell elkészíteni. Ezzel kapcsolatban nem is igazán van min vitatkozni. Próbáld ki, és szívesen!

      Törlés

Google+