2013. augusztus 11., vasárnap

Sertésszűz Wellington módra




Micsoda cím! Ki gondolta volna, hogy a Hogyan készítsünk kakaót? poszt után idáig is el fogok jutni :) ? Jó, kis szépséghiba, hogy Zoli csinálta, én csak kukta- és tésztafelelős voltam, de akkor is. Valami közöm azért volt hozzá! A Wellington módra egyébként annyit tesz, hogy a húst egy gombás szósszal bevonva, vajas tésztával betekerve sütjük meg.
(A Wellington eredetileg bélszínnel készül, de szerintünk így költséghatékonyabb volt a dolog.)


Hozzávalók

A húshoz és a töltelékhez

1 db sertésszűz pecsenye
40 dkg gomba (vegyesen fehér-barna csiperke)
5 dkg baconkocka
fél fej vöröshagyma
1 tojás sárgája
1 teáskanál liszt
só 
bors
kakukkfű
olíva olaj

A tésztához

1 tojás
12,5 dkg vaj
25 dkg liszt
1 csapott teáskanál só
4 cl hideg víz, ha nem állna össze

1 tojás a lekenéshez

A tészta

Elsőnek vegyük a tésztát. Ez egy sima vajas tészta, ráadásul csináltam már ilyet, amikor quiche-t (részletes leírás a linken) sütöttem. Csak arra kell figyelni, hogy jól hűtsük vissza a tésztát, miután meggyúrtuk (min. 1 óra a hűtőben) és közvetlenül felhasználás előtt nyújtsuk csak ki!

A hús

Tegyünk a hús alá egy nagyobb alufólia darabot (akkorát, amibe később bele tudjuk tekerni). Sózzuk és borsozzuk, majd szórjunk rá friss kakukkfüvet és locsoljuk meg olíva olajjal. Az egészet jól dörzsöljük át. (Vagyis, mi nem csináltunk külön pácot, csak simán rászórtunk mindent és jól átdörzsöltük az egész húst.) 
Ha ez megvan, csomagoljuk be a fóliába és tegyük be a hűtőbe minimum 1-2 órára, de ha tehetjük, akár egész éjszakára.



A gomba 

Mossuk meg a gombát, majd vágjuk apró kockára (nem kell nagyon minire, mert a gomba főzés közben kb. a felére összeesik). A hagymát szintén vágjuk fel apróra.

Amikor először csináltunk ilyet, újhagyma is került bele, mert épp volt itthon.
Kevés olajon kezdjük el pirítani a baconkockákat. 


Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, majd kis lángon főzzük addig, amíg a hagyma üveges nem lesz. Ekkor szórjuk rá a gombát is, tegyünk rá sót, borsot és kakukkfüvet, majd lassú lángon, fedő alatt addig főzzük, amíg a gomba leve elfő (kb. 15 perc). A fűszerezéskor vegyük figyelembe azt, hogy a gomba a felére fog összeesni, vagyis kisebb mennyiséghez való sót szórjunk csak rá!
A tojássárgáját keverjük ki a liszttel. Amikor a gomba elfőtte a levét, akkor vegyük le a lábost a tűzről (azért kell levenni, hogy a tojás nehogy elkezdjen főni, mikor hozzáadjuk), öntsük bele a lisztes tojást, majd alaposan keverjük el az egészet. A tűzhelyre már nem kell visszatenni, csak ki kell várni, amíg kihűl a gombaszósz.


Kezdődhet az összeállítás!
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

A húsra kérget kell sütni. Ehhez vegyünk egy serpenyőt és magas lángon süssük a húst. Forgassuk közben, hogy mindenhol kérges legyen (kb. két perc alatt alakul ki a kéreg).



A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. fél centi vékonyra, majd helyezzük rá a húst,


vonjuk be az egészet a gombaszósszal,


tekerjük be a tésztával, majd helyezzük át egy sütőpapírral bélelt tepsibe.


Kenjük le az egészet a felvert tojással majd tegyük be a sütőbe (kb. 30 perc alatt sül át).



Felszolgálás előtt várjuk meg, amíg kicsi szikkad az egész, mert úgy könnyebb szeletelni.
Jó étvágyat!

11 megjegyzés:

  1. Ez de komoly...
    Valcsikám, mikor nyújtasz rétest is? Ezután már az a következő fokozat:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor, ha valaki végre megtanítja nekem, hogyan kell jó rétestésztát gyúrni. Utána már a nyújtás gyerekjáték, azt nagyi megtanította.

      Törlés
    2. Ezesetben én hülyegyerek vagyok, nekem mindig elszakadt a tészta... :-O

      Törlés
    3. Dehogy vagy, menne neked is! Aztán lehet, hogy az én szám is csak nagy, mert évek óta nem is csináltam, de valamiért midngi úgy érzem, hogy azzal nem lenne gond. Magabiztos vagyok ez ügyben nagyon :D

      Törlés
    4. Igen, ha bízol magadban, akkor menni fog! Állítják az okosok...
      Amúgy gyerekek mellett érdekes lenne nekiállni, szerintem Déni fogná az asztalról lelógó tésztaszélt, és megpróbálná a fejére rántani az egészet, ahogy a terítőt és a rajta lévő dolgokat szokta, Réka meg jönne segíteni lelkesen, aztán megenné a tészta felét, a többit meg nálam is jobban megszaggatná :-O áááááá, várok a rétes-projekttel, amíg én is nagymama leszek ;-)

      Törlés
    5. :DD Nekem csak egy macskával kell megküzdenem : )

      Pedig neked jó érzéked van a sütéshez Borcsa, úgyhogy inkább csak addig told el a projektet, amíg egyszerre küldöd táborba az utánpótlást.

      Törlés
  2. Limaránál különben van rétestészta-recept is, próbáld ki azt. Én nem próbáltam (tuti elszakítanám), de be szoktak válni a receptjei.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eddig egyszer próbáltam csak tésztát csinálni hozzá, de a kukában végezte, olyan kemény lett. Ettől függetlenül lehet téynleg kipróbálom újra, mert a bolti nagyon nem ízlik, olyan mintha papír lenne.

      Törlés
  3. Egyszer én is próbálkoztam evvel, de csúfos kudarcot vallottam :) Gratulálok, nagyon szép lett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük! :) Azóta csináltunk még egyszer, de ott a tészta nem maradt ennyire szépen egyben, több helyen is elszakadt sajnos : (

      Törlés

Google+