2013. június 17., hétfő

Mihez kezdhetünk hat kiló meggyel



Emlékeim szerint kb. tavaly ilyenkor levezényeltem egy meggyszedést. Hathatós földről adott utasításaimnak köszönhetően a fán álló felnőttek tetemes mennyiségű meggyet tudtak szedni. (Aki ott volt, érti miről beszélek :P)
Mindezzel csak arra akartam célozni, hogy kíváló gyümölcsszüret szervező vagyok :P és hogy folytatódik - Mihez kezdjünk? sorozatunk a meggyel.
 
Első körben szánjuk rá rengeteg munkaórát és magozzuk ki a meggyet. Ehhez érdemes mozgosítani minden létező ismerőst.
 
 
Így a hőségriadó kellős közepén érdemes csinálni belőle egy nagy lavór gyümölcslevest, amit aztán csütörtökig hűsítőnek kanalazhatunk egész nap. Meggyleves


 
Másik nagy kedvencem a rumos, vagy konnyakos meggy. Ez egy befőzős recept, a lényege, hogy az üvegbe alkoholt, cukrot és meggyet teszünk, majd alkalomadtán felbontjuk, és megesszük/isszuk magában, vagy desszertekhez felhasználjuk. Rumos meggy
 
Például, mikor nem magában nassolom, akkor ilyen pudingos pohárat szoktam megbolondítani vele:


Utoljára hagytam Zoli kedvencét, a meggyes lepényt, Horváth Ilona receptje alapján: Meggyes lepény


Jó meggyezést mindenkinek!

8 megjegyzés:

  1. Én 20 kg meggyel bántam el két nap alatt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 20 kilóval??????? Ebben a melegben?
      Miket csináltál belőle?

      Törlés
  2. meggybefőtt, meggyszörp, meggylekvár

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Uh, meggyszröp, az de imádtam! Lehet annak én is nekiállok! Háyn kilóval érdemes nekifogni?

      Törlés
    2. Én olyan 10 kg-ból (egy OBI-s vödör) készítettem. A húsából lekvárt, a levéből meg szörpöt. Két üveg lekvár jött ki, szörp meg három nagy üveg és három babatápos üveg.

      Törlés
    3. És hogy kell szörpöt csinálni?

      Törlés
    4. 1. meggyet kimagozni
      2. 1 kg cukor rá
      3. állni hagyni pár napig, hogy levet engedhessen
      4. ledarálni és a meggy húsát és levét elkülöníteni
      5. húsából lehet a lekvárt készíteni
      6. a levébe még cukrot és citromot tenni - ízlés szerint -aztán forralni egy 15-20 percig és kész
      7. dunszt

      Törlés

Google+