2013. január 20., vasárnap

Palacsinta




Ez a recept kb. egy éve kívánkozik már a blogra. A magamról rovatban lelkesen emlegettem azt, hogy nem tudom milyen sűrűnek kell lennie a palacsintatésztának. Közben ezt is megtanultam, a blogra mégsem került ki a recept.
Mivel a mai kürtős kalács sütés elmaradt, muszáj volt gyorsan készítenem valamit, főleg, hogy tegnap Tündi is panasszal élt, hogy milyen ritkán kerül ki recept a blogra. Gondoltam, ha már így alakult, akkor összekapom magam és végre megcsinálom a palacsintát.

(Forrás: Nemere Ilona: Szakácskönyv kétbalkezeseknek, életem első szakácskönyve anyukámtól.)


Hozzávalók 10 db palacsintához

20 dkg finomliszt
2 egész tojás
2 dl tej
2 dl szódavíz vagy szénsavas ásványvíz
0,5 dl étolaj
csipet só

(A recept amúgy 4 dl ásványvizet ír, de szerintem ez nagyon sok.)

A lisztet szitáljuk bele egy tálba, üssük bele a tojásokat, szórjuk rá a sót, adjuk hozzá a tejet és az olajat. Addig keverjük, amíg szép sima, csomómentes lesz.


Deciliterenként adjuk hozzá a szódavizet. Csak akkor öntsük hozzá a következőt, ha már szépen beledolgoztuk az előző decit. Én úgy éreztem 2 dl víz után, hogy elég folyós már a tészta, így a maradék 2 decit nem adtam hozzá. Akkor jó, ha a tészta tejszínsűrűségű. 


Mielőtt nekiállunk kisütni, a tésztát minimum fél óráig hűtőben kell pihentetni. 

Sajnos nekem csak teflonos palacsintasütőm van (az öntöttvas az igazi), de szerintem ez alkalmatlan palacsintasütéshez. A teflon nem forrósodik át kellően (max. lángon sem), így nincs meg az az igazi sistergő hang sem, mikor a forró serpenyőbe az ember beleönti a nyers tésztát. Viszont előnye, hogy éppen ezért elmarad a palacsintasütést követő, egész lakást beborító füst.
Nagy fájdalmam még, hogy nem sül olyan szépre benne a tészta.

A sütéskor a serpenyőbe tegyünk egy mokkáskanálnyi olajat, forrósítsuk fel, majd öntsünk rá egy kisebb merőkanálnyi tésztát. 
A serpenyőt körkörösen mozgassuk, hogy a tészta szépen elterüljön az alján. Igyekezzünk gyors mozdulatokkal csinálni.

Tegyük vissza a serpenyőt a tűzre, magas lángra. A palacsintát akkor tudjuk megfordítani, ha a serpenyő mozgatásakor a tészta szépen elválik az edény aljától. Ekkor fa palacsinta lapáttal nyúljunk alá és egy gyors mozdulattal fordítsuk meg. Fordítás előtt a tészta tetejére pöttyenthetünk pár csepp olajat. A másik oldal már nagyon gyorsan sül, kb. fél perc után tehetjük is tányérra.

Mi az alábbi verziókat szoktuk készíteni:

 - lekváros
 - túrós (túró, citorm leve, tejföl, cukor)
 - túrós-lekváros
 - kakaós (2 kanál cukorhoz egy kanál keserű kakaópor)
 - túrós-kakaós
 - tejfölös
 - diós, csokiöntettel



8 megjegyzés:

  1. Na, végre megint egy igazi konyhai analfabétáknak való leírás! A kedvencem ez volt: "Ekkor fa palacsinta lapáttal nyúljunk alá és egy gyors mozdulattal fordítsuk meg." Aki erre magától nem jön rá, az szerintem jobban teszi, ha marad a vajaskenyérnél:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, ne piszkáld az olvasóimat!

      Törlés
    2. Szerintem ezt a műveleted felvehetted volna videora és feltehetted volna.

      Törlés
    3. Lehet nem ártott volna :( Legközelebb megkérem Zolit, hogy videózza le.

      Törlés
  2. Valcsi, én is az olvasód vagyok, szóval érezd a finom iróniát...:)

    VálaszTörlés
  3. Itt az új olvasottsági rekorder a kakaófőzés után! :P

    VálaszTörlés

Google+