2013. január 12., szombat

Hogyan készítsünk puliszkát/polentát?



Mikor Sacival találkozom mindig szóba kerül a blog is. Saci (az ő gyerekei már szerepeltek ebben a posztban: http://katasztrofa-konyha.blogspot.hu/2012/10/zabpelyhes-csokis-teasutemeny.html) minden alkalommal megjegyzi, hogy ritkán posztolok és faggat, hogy miért (kevés időm van hét közben főzni és ez a blog rovására megy). Aztán kitalálta, hogy szívesen ír nekem egy cikket, ráadásul a puliszka (más néven polenta) készítéséről, amit én még sosem csináltam. 
Egy szónak is száz a vége, jöjjön a puliszka!

Ui.: Saci arról is felvilágosított, hogy ahhoz, hogy egy blog felfusson, heti három poszt szükséges. Khm...lehet a lencse nem lesz elég ahhoz, hogy gazdag blogger legyek.

Hozzávalók (2 adaghoz)

15 dkg kukoricadara
4 dl víz
olaj a sütéshez


A kukoricadarát tegyük egy lábosba, öntsük fel a vízzel, majd sózzuk meg.

Nekünk is indukciós tűzhely kellene...

Magas lángon kezdjük el főzni. Amint felforrt, vegyük vissza takarékra (nálam a villanysütő tízes fokozatából a négyes) és folyamatos kevergetés mellett főzzük. Azért kell kevergetni, mert egyrészt marha könnyen csomósodik, másrészt köpdös. Pár perc után, amikor kezd jó sűrű lenni, vegyük le a sütőlapról és várjuk meg, amíg kihűl. Ekkor már jóval sűrűbb, formálhatóbb masszánk lesz.



Sütés

Egy serpenyőbe melegítsünk olajat, majd a már forró olajba kanál segítségével szaggassunk galuskákat. Kézzel formázni is ér! Olyan változatot is olvastam, hogy gyúródeszkán kell kinyújtani a masszát és pogácsaszaggatóval kiszaggatni kis korongokat. (Igényesek hajrá!)



Közepes lángon addig süssük, amíg aranysárga nem lesz, ez nagyjából 7-8 percet vesz igénybe, majd fordítsuk meg és süssük meg a másik oldalát is.
Lehet túróval és tejföllel enni, de szaftos húsok mellé köretnek is finom.



21 megjegyzés:

  1. Nem akarok okoskodónak tűnni, de én úgy tudom, hogy a puliszka és a polenta két külön dolog. A puliszkát kukoricadarával készítik a másikat meg kukoricaliszttel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Keresgéltem a receptek között és egy kajára használják mindkét szót. Plusz találtam még azt is rá, hogy ganca.
      De majd jön Saci és helyre teszi a dolgokat.

      Törlés
    2. Miért pont Saci a megmondóember? Egyébként rájöttem, hogy fordítva. Puliszka a kukoricaliszt, polenta a dara. A mindmegettén olvastam. Aztán lehet, hogy ott is rosszul volt.

      Törlés
    3. Hát mert én nem vágom ezt a témát. Csak neten tudom ellenőrizni, de ott egy recepten belül is használták mindkét megnevezést rá. Most nem tudom, hogy javítsam e...

      Törlés
  2. Akkor fogadjuk el Polcz Alaine-t a megmondóembernek. Szerinte a puliszkát lehet kukoricadarából és -lisztből is készíteni. (Főzzünk örömmel)

    Polenta receptet is olvastam már darából, sőt van egy krisnás szakácskönyvem, ami kukoricadarát és a polentát szinonim kifejezésként használja.

    VálaszTörlés
  3. Én csak csendben és halkan azt várom, hogy Sacinak és Zsófinak is legyen blogja.................

    VálaszTörlés
  4. Nemtom, kedves Névtelen, ki vagy, de arra várhatsz, hogy nekem főzős blogom legyen:)
    Zsófi voltam

    VálaszTörlés
  5. Névtelen néven nem Laci írogat itt? Különben ha ő hajlandó babysittelni, amíg én blogolok, akkor lesz blog.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. abszolúte nem Laci stílus

      Törlés
    2. Szerintem se apu az, de ötletem sincs ki lehet. De izgi : ))))

      Törlés
    3. Én Borkára tippelnék, de ő nem Névtelen néven írogat.

      Törlés
  6. Valóban nem én vagyok, tudnék róla :-D különben is, Névtelen le van maradva, mert Zsófinak van blogja, csak nem főzős ;-)
    Kedves Névtelen, l. sz. fedd fel a kiléted!

    VálaszTörlés
  7. Névtelen biztos, hogy családtag, mert öt unokatestvérben gondolkodik, meg nő, mert mondjatok olyan férfit a családba, akit érdekelnek a főzőblogok. Kizárásos alapon marad Gida meg anyu.

    VálaszTörlés
  8. Egyszer írt olyat Laci, hogy "nem baj Bélám, megesszük"

    Innen gondolom, hogy Laci. De akkor Gida, csak Laci is ír a google fiókjából.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Laci máskor is írt már, nem felejtem el a májkrémes melegszendvicshez írt kommentárját :-D

      Törlés
  9. Kedves Névtelen!
    Ha felfeded a kiléted, akkor cserébe a blogomon szereplő bármelyik tortát megsütöm neked. Csak el kell jönnöd érte Debrecenbe ;-)

    VálaszTörlés
  10. Névtelen tényleg visszatérhetne végre. Én is nagyon kíváncsi vagyok. Anikónak igaza van abban, hogy melyik férfit érdekli a főzés a családban, és szerintem a stílus nem is apu.

    VálaszTörlés
  11. és nem is én vagyok a névtelen.

    VálaszTörlés

Google+