2012. május 23., szerda

Bundás kenyér


Számomra a bundás kenyér minden esetben a teljesen alap, hagyományos szendvicset jelenti: tojás, só és sütöm is. Zoli a borssal és a sajttal a tetején nekem már túl extra : )
Rengeteg variációt hallottam már ismerősöktől, szerintem nincs két család, ahol egyformán eszik. Tudok olyat, aki a kész kenyeret úgy eszi mint a lángost: bedörzsöli fokhagymával és arra tesz tejfölt (jelzem ezt a verziót már megkóstoltam és mivel tejfölfüggő vagyok, azt mondom nem volt rossz). Arra viszont nem vetemednék soha, hogy cukrozott kakaót (!!!) szórjak a kész kenyér tetejére. Ez nem egy városi legenda: kollégám így eszi és esküszik rá, hogy nagyon finom. (Ha valaki kipróbálná, kérem a beszámolót!)


Hozzávalók

tojás (2 főre 3-4 db kell)
kenyér

étolaj a sütéshez


Egy kis kiegészítés még: a bundás kenyér kitűnően alkalmas arra, hogy elhasználjuk a pár napos, már keményedő kenyeret, mivel a tojástól és az olajtól szépen megpuhul. Friss kenyérből amúgy szerintem sokkal finomabb, de ilyenkor figyelni kell arra, hogy olyan kenyeret használjunk, ami nem morzsolódik. Ha szétesik a kenyér, akkor nem tudjuk rendesen megforgatni a tojásban és aztán kisütni.

Sokan kevernek a felvert tojás mellé tejet is. Én ezt csak akkor szoktam alkalmazni, ha kevés a tojás otthon és valahogy növelnem kell a mennyiséget, hogy az összes kenyérre elég legyen. (Persze a boltba is lemehetnék, de korgó gyomorral, végleges vokssal a "bundás kenyeret vacsorára" mellett az ember már nem mászkál.)

Szeljük fel a kenyeret.
A tojásokat üssük fel, adjunk hozzá két csipet sót és jó alaposan verjük fel, addig amíg habos nem lesz. (Ha szeretnénk fűszerezni a tojást, most megtehetjük.)


Kb. 1 ujjnyi  étolajat tegyünk fel a tűzre melegedni. Azért kell ilyen sok, hogy a kenyerek ne érjék el az edény alját sütés közben. Fontos! Az olajat a sütés előtt mindig jól forrósítsuk fel! Ha hideg olajba tesszük bele a kenyeret, akkor megszívja magát az olajjal, sülni viszont nem sül.



Szerencsére az olaj hőfokot könnyű ellenőrizni. A villa végéről cseppentsünk egy kevés tojást az olajba. Ha hirtelen elkezd sülni a tojáscsepp (elkezd fodrozódni), az olaj jó, mehetnek bele a kenyerek.

Amikor beletesszük a kenyeret, vegyük vissza a hőt: közepes lángon süssük. Ha már szép aranybarnára sült, fordítsuk meg és a másik oldalát is süssük készre. Egy-két perc a sülési ideje, így semmiképp se csámborogjunk el a tűzhely mellől.
Kivétel után szalvétán csöpögtessük le.


Zoli szereti, ha sajt is van a bundás kenyér tetején, így amikor már a szalvétán hűl a kenyér, szórok rá reszelt sajtot is.


10 megjegyzés:

  1. Amint megláttam a Facebook-on a felvezetőt, gondoltam, hogy a kakaós verziót bekommentelem, de látom, gondoltál rá, és beleírtad a cikkbe. :)) Ezen én is mindig ki voltam borulva. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, ezt tényleg nem lehetett kihagyni! Amikor eszembe jutott, hogy ez legyen a következő cikk, rögtön tudtam, hogy ennek benne kell lennie : )

      Amúgy jó hír, ezentúl betűsor ellenőrző nélkül is lehet kommentelni :)

      Törlés
  2. Én el tudom képzelni, hogy jó lehet a kakaós verzió. Mondjuk én a túrós tésztát is szalonnával és cukorral szeretem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Brrrrrr. Ezt sosem tudtam megérteni, hogyan lehetséges : ) Nekem a kakaó magához a tojásos-olajos kenyérhez nem passzol : )

      Törlés
  3. Erdélyben kristálycukorral eszik, ami elég bizarrul hangzik, de megkóstoltam, és tényleg finom. Bár a kakaós cukor még ennél is sokkal bizarrabb...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hmmmm, nekem az édes íz annyira fura hozzá : )

      Törlés
  4. EGy időben sót, borsot meg szerecsendiót tettem a tojásba.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zoli is borsot szokott hozzá tenni. Úgy én is ettem már, de natúr nekem jobban ízlik. Szerecsendiósan viszont még sohasem próbáltam.

      Törlés
  5. Próbáljátok meg mustárral megkenni!Nagyon fini

    VálaszTörlés

Google+