2012. május 19., szombat

Nigella citromos csirkéje





Ezt a receptet múlt hét végén láttuk a TV-ben, Nigella konyhájának egyik darabja. Már most szólok, hogy összesen majdnem három órán át kell sütni, így egy gyors ebédhez senki se vágjon bele! Az eredeti recept szerint tizenkét darab csirkéhúshoz két citromot és két egész fej fokhagymát kell felhasználni. Mi ezt kicsit túlzónak találtuk, ezért egy fej fokhagyma és egy citrom került bele.
Hozzá kell tennem, hogy Nigella az én ízlésemnek szinte mindig mindenből túl sokat tesz bele: rengeteg chili, cukor, fűszer, alkohol (ugyanitt egy desszertet is összeállított, de szerintünk annyi alkohol volt benne, hogy simán be lehetett volna csiccsenteni tőle). Viszont nagyon gusztusosan főz, olyan élvezettel beszél az ételekről, mint senki más.


Hozzávalók

12 db bármilyen csirkehús (szerintem a comb jobb erre, a mell nagyon kiszáradt a 3 óra sütés alatt)
2 egész citrom
2 egész fej fokhagyma
fehérbor
olívaolaj
kakukkfű
só, bors (az eredeti receptben egyik sincs)

Fogjuk a csirkedarabokat és tegyük egy tepsibe. Ha szeretnénk szórjunk rá sót és borsot. 


Vágjuk fel a citrom(ok)at és azt is adjuk hozzá. A fokhagymát nem kell megpucolni, csak szedjük szét a gerezdekre és úgy ahogy van szórjuk azt is a csirkékre. 


Locsoljuk meg olívaolajjal (kb. 3 kanál), forgassuk össze majd öntsünk rá 1-1,5 dl fehérbort.

Borítsuk be fóliával és 160 fokon két órán keresztül süssük. Ha letelt a két óra, vegyük le a fóliát. Ekkor így néz ki:


Magasabb hőfokon további 45 percig süssük, hogy a leve eltűnjön, a hús pedig megpiruljon.


A citrom miatt szerintem köretnek saláta passzol hozzá igazán.

2 megjegyzés:

  1. Nem akarok kötekedni, de nekem a 12 db egész csirke soknak tűnik egy ebédre. 12 db comb?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Bocsi, hogy félreérthető volt. 12 db bármilyen csirkehús, bármelyik része az állatnak. Kicsit átfogalmaztam, remélem így már nem félreérthető :)

      Törlés

Google+