2011. december 5., hétfő

Házmester stangli vagy sörkorcsolya, kinek mi



A házmester stanglit nem is hívnám desszertnek. Tökéletes étel házibuliba vagy főétkezésnél egy leves után második fogásnak. A receptet még a Paprika TV-n futó Gasztropuccs műsorban láttam. Azóta már többször is készítettem, mindenki szeretni szokta.

Hozzávalók

35 dkg liszt
30 dkg főtt, tört krumpli
2,5 dkg élesztő
0,5 dl tej
1 teáskanál cukor
1 tojás
4 dkg sütőmargarin

köménymag

Töltelék

sajt
szalonna
stb.

A krumplit kockázzuk fel és sós vízben tegyük fel főni. Amikor már puha, szűrjük le, törjük össze, mintha krumplipürét készítenénk. Tegyük félre és várjuk meg míg kihűl annyira, hogy nem égeti a kezünket. Amíg hűl a krumpli, langyosítsuk fel a tejet, tegyük bele a cukrot és apró darabokban szórjuk a tetejére az élesztőt. Akkor jó, ha hab képződik a tej tetején. Használhatunk instant porélesztőt is, azzal is tökéletesen működik.
A krumplit, a lisztet, a tojást, a sót (két-három csipet) a margarint és az élesztős tejet gyúrjuk össze. Kóstoljuk meg a tésztát, hogy elég sós-e.


Tegyük félre pihenni, kelni a tésztát. A műsorban csak negyed órát vártak, de hagyhatjuk ennél tovább is pihenni, egy órát is akár. Én idő hiányában van, hogy csak negyed órát várok, de akkor is finom szokott lenni az eredmény.

Ha túl vagyunk a pihentetésen, vágjuk ketté a tésztát, gyúrjuk át és lisztezett felületen nyújtsuk ki kör alakúra. Szép vékonyra, mert aztán fel lesz tekerve és úgy is több réteg tészta fog alkotni egy kiflit.


Vágjuk fel cikkekre, mintha pizzát szeletelnénk:


Most jöhet a töltelék: ez tk. szabadon választott. A házmester stangliban  az a jó, hogy bármit tehetünk bele, ami sós. Bátran kísérletezzünk! Szalonnát, szeletelt bacon szalonnát, trappista vagy camambert szeleteket is pakolhatunk bele. Nálunk most csak sajt volt itthon, így elég egyszerű dolgom volt.


Helyezzük a szeletre a tölteléket, és tekerjük fel.




Csináljuk ezt meg az összes szelettel, tegyük tepsibe a kifliket és kenjük meg a tetejét egy tojás sárgájával. Ha szeretjük a köményt, szórjunk a tetejére azt is.



Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Kb. 20 percig süssük, majd fogyaszthatjuk is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Google+