2011. november 19., szombat

Kakaós csiga


Unokatestvér találkozóra készülök. Négy nő (sajnos az ötödik társunk nem tud jönni), így igazi nagy zabálás lesz. Én vállaltam a madártejet (amit a blogra kerülés óta már vagy negyedszer csinálok) és frissen sült kakaós csigákat. Már többször olvastam a neten, hogy a kelt, már megformázott tésztákat éjszakára be lehet tenni a hűtőbe, így reggel frissen sült tésztát ehetünk. Ez lesz az első alkalom, hogy ezt kipróbálom, remélem igaz ez az állítás, és nem csak egy netes legendáról van szó.
(A recept Horváth Ilona: Szakácskönyv c. művéből való.)


Hozzávalók

60 dkg liszt
3 dkg élesztő
2 tojássárga
2 evőkanál olaj
egy csipet só
1 evőkanál cukor
tej (kb. 3-3,5 dl)
10 dkg margarin
keserű kakaópor
porcukor
vaníliás cukor


A tejet langyosítsuk meg. Vigyázat, ne legyen forró, mert a túl meleg folyadékban nem fut fel az élesztő! Kb. 1 dl tejbe tegyük bele az evőkanál cukrot, majd morzsoljuk rá a tetejére az élesztőt. Tegyük félre, és várjuk a hatást. Akkor jó, mikor kicsit felhabosodik az élesztő és összefüggő réteget képez a tej tetején. Ehhez pár perc szükséges.

Ez a felfutott élesztő.
 Amíg dolgozik az élesztő, mérjük ki a lisztet, tegyük hozzá a tojássárgákat (a fehérjékre később sem lesz szükség), az olajat és egy csipet sót. Mikor az élesztő felfutott, adjuk azt is hozzá a maradék langyos tejjel együtt. Kezdjük el gyúrni. Ha úgy érezzük, hogy nem áll össze, adjunk hozzá egy kevés tejet (langyosat!), esetleg még egy kanál olajat. Ne ijedjünk meg, nem fogunk nagy tésztát kapni, de a kelt tészták mindig a duplájára kelnek. Így lesz sok kakaós csigánk a végén.

Ilyen volt.
Tegyünk a tésztára egy tiszta konyharuhát és tegyük kellemesen meleg helyre (nálam most egy takaróval körbebugyolált edényben pihen a kanapén. Remélem meghálálja!). 1-1,5 óra alatt fog megkelni.

Ilyen lett.
Vegyük ketté a tésztát, gyúrjuk át, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki szép vékony téglalapra. Nem mértem le, de olyan 0,5 cm volt a vastagsága. Azért nem kell vastagabb, mert fel lesz tekerve, a hőtől pedig megduzzad, és vastagabb tésztával túl tésztás kakaós csigát kapnánk a végén.


Amíg nyújtjuk a tésztát, olvasszuk fel folyósra a margarint (olvasztó fokozat a mikrón), majd kenjük meg vele a tésztát. Ne sajnáljuk!



Szitán keresztül szórjuk meg keserű kakaóporral, majd porcukorral. Ezt se sajnáljuk. Kb. 4 jó nagy evőkanál kakaó és ugyan ennyi porcukor kell rá. 




A csiga formát a következőképp kapjuk: a hosszabbik oldalától kezdve tekerjük fel a a tésztát, mintha bejglit vagy rétest tekernénk. Én a maradék margarinnal a tekerés során mindig megkentem a tésztát.


Fogjunk egy jó éles kést és kb. 1,5 cm vastag szeletekre vágjuk fel a tekercset és tegyük tepsibe a most már kerek formájú kakaós csigákat.


Két ekkora tepsit kapunk.

Ugyan ezt a folyamatot csináljuk végig a tészta másik felével. Két nagy gáztepsi kakaós csiga lesz belőle. Én most nem bírtam ki, így pár darabot megsütöttem vacsorára, de csak azért, hogy tudjam, tényleg finom lett :-P
(Az lett.) 
Sütés előtt negyed-fél órát hagyjuk pihenni, majd 200 fokon süssük meg. Kb. 12-15 perc alatt készre sül Mikor kivettük, kenjük meg langyos, vaníliás cukros tejjel, mert ettől maradnak puhák a kakaós csigáink.
Holnap jelentkezem, hogy sikerült az éjszakára hűtőbe került adag.
Jelentem, hűtés után másnap is süthető. Kicsit hagyjuk felmelegedni a konyhapulton, majd hideg sütőben kezdjük el sütni. 

12 megjegyzés:

  1. "Horváth Ilona: Szakácskönyv c. műve". Ezen most szétröhögtem magamat:)))
    Egyébként tanúsítom: tényleg nagyon finom lett!

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy jól szórakozol :)

    VálaszTörlés
  3. Pedig nagyon finom volt, Márknak is ízlett.

    VálaszTörlés
  4. Húú, most én is ennék belőle megint :)

    VálaszTörlés
  5. Máknál nagyon népszerű vagyok, mert megcsináltam, de az általad javasolt kakaómennyiség nálunk kevés volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Könnyen fel tudtad tekerni? Mert amikor sok tölteléket teszek bele, akkor nekem valahogy nem ragad össze feltekeréskor a tészta és szétválnak a rétegek.

      Törlés
    2. Fel tudtam tekerni. De most meg a cukor nem volt elég a kakaómennyiséghez. Harmadik alkalommal remélem, az is jó lesz.

      Törlés
    3. Én próbálom mindig úgy arányosítani, mint a kakaónál, vagyis két kanál cukorhoz számolok egy kanál kakaót.

      Törlés
  6. Megyek elkészítem megint, mert holnap lesz Márk születésnapja és jó akarok lenni 26 ovisnál.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elég könnyű őket megfogni : )
      Márknak boldog szülinapot!

      Törlés
  7. A kis purdéknak nagyon ízlett a kakaós csiga.

    VálaszTörlés

Google+