2013. július 16., kedd

Rántott sajt




A rántott sajtról mindig egy gyerekkori történet jut eszembe. Anyut mindig azzal nyaggattuk, hogy csináljon nekünk olyan rántott húst, ami csak bunda, belül nincs semmi. Persze anyu mindig elmagyarázta nekünk, hogy kislányaim, olyat NEM lehet csinálni! Na persze! Pechére a rántott sajt nála nagy mumus volt (nem is csinált nem is tudom mióta), többször is emlékszem olyan eredményre, amikor a sajt szó szerint kifolyt, de úgy, hogy belül üres volt az egész, csak a bunda maradt utána. Meg is dicsértük érte tesómmal, hogy na látja, tud Ő ilyet IS csinálni!

Anyu rendszeres kudarcai után én nem is mertem próbálkozni a rántott sajttal. Valahogy mindig az lebegett a szemem előtt, hogy ezt az ételt nem lehet megcsinálni. Aztán életemben először, egy nyári szünet alkalmával gyönyörű sajtokat sütöttem, amiket meg is örökítettem anyunak fotón. Kis szépséghiba, hogy jóval később nézhette csak meg, mert akkor még nem voltak digitális gépek, de a fotó azóta is megvan, fotóalbumban :)

Az első alkalom óta sokszor próbálkoztam már sajttal, volt hogy kifolyt, volt hogy nem. Hogy mi a titka, én a mai napig nem tudom, csak találgatok, de így tudnám összefoglalni azt, hogy nekem mi vált be:
  • a sajt minél keményebb, annál jobb, annál kisebb eséllyel jut ki a bundából (én trappista sajtot használok)
  • panírozás után mindig visszateszem a hütőbe, minimum fél órára, hogy jó kemény legyen sütés előtt a sajt
  • kb. ujjnyi vastag szeleteket vágok, de vigyázat nekem ropi ujjaim vannak!
  • a sajtokat mindig duplán bundázom be: először megforgatom lisztben, aztán a felvert tojásban, majd jöhet a zsemlemorzsa, irány vissza a tojásba és zárásként jöhet még egy réteg zsemlemorzsa
  • a panírozás során mindig figyelek arra, hogy a sajt szélét is mindenhol két rétegben borítsa be a panír
  • forró olajban, közepes lángon sütöm, és rendszeresen forgatom (ha hamar elkezdene kifolyni, akkor így van esély arra, hogy egyik fele sem lesz nyers, max félig sült :)


Nálam ez vált be, de várom az ötleteket, tapasztalatokat! Ki, hogyan csinálja?
Ui: Amiket még én hallottam:
  • sütés előtt fagyasztóba kell tenni fél órára a bepanírozott sajtokat
  • panírozás előtt tejbe kell áztatni a sajtot

10 megjegyzés:

  1. Nekem az vált be, hogy csak étteremben eszem rántott sajtot ;-)

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. A dupla "borítás" bevált trükk, de mostanában én sütőben szoktam sütni. Így a legkevésbé esélyes, hogy csak a panír maradjon meg, amit egyébként én is nagyon szeretek úgy magában. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nóri, hogy te miket írsz :o
      Úgy mennyi idő alatt sül meg? Ott is kell forgatni, vagy csak simán rárakod sütőpapírra és kész? Magas hőfokon kell sütni?

      Törlés
    2. Hűű, ezek a kérdések hozzáértésről árulkodnak :o Nem nagyon tudok válaszolni. Forgatni szoktam, és azt hiszem talán jobb, ha forró a sütő, amikor beteszed. Az időre nem tudok válaszolni, de kipróbálom a héten és majd referálok :D

      Törlés
    3. : ))) Rendben, várom az infókat! És akkor utána én is kipróbálom így is.

      Törlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. nekem az vált be, hogy kerámia bevonatos edényben sütöm, így ami ki is folyik, nem veszik kárba, mert simán kijön :) sajna mielőtt nem voltam laktózérzékeny, sokkal többet csináltam, de akik hasonló cipőben járnak, jó hír, van nekünk már finom sajt ééés, nagyon finom

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én is kerámia serpenyőben sütöm, ez kiamradt a cikkből. Az téynleg nagyon klassz ilyen szempontból :)

      Törlés

Google+