2012. július 11., szerda

Citromkrémes desszert, sütés nélkül


A napokban a Hétrend blog heti főzési ajánlóját olvasgattam (Hétrend blog - 28 heti menü). A hétvégi desszertek között találtam a sütés nélküli citromtortát, amit így a nagy melegben rögtön meg is kívántam. El is kezdtem túrni a netet megfelelő recept után, de nem találtam semmi kedvemre valót. A receptek nagy többsége vajas krémet írt, és ez nekem nem tetszett. Szerencsére eszembe jutott, hogy anyukám szokott csinálni egy nagyon egyszerű, sütés nélkül hideg citromkrémet, úgyhogy gyorsan fel is hívtam a receptért.


Hozzávalók

1 nagy doboz tejföl
2-3 citrom leve és reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
porcukor ízlés szerint
2 dl habtejszín (az a fajta, amit fel kell verni)
babapiskóta

A tejfölt öntsük egy tálba. Szórjuk rá a vaníliás cukrot, reszeljük bele a citromok héját (csak a sárga részt, a fehéret ne, mert attól keserű lesz a desszert!!!) és facsarjuk bele a levét.


Nekem kivételesen sikerült olyan citromot vennem, aminek nagyon sok leve volt, ezért csak két citromot csavartam bele. (A harmadikat akár díszítésnek is használhatjuk). Adjunk hozzá porcukrot, ízlés szerint. Én három púpos evőkanállal tettem bele, de lehet, hogy a végeredmény még egy kicsit elbírt volna, bár nekem így is nagyon ízlett.

Most jön az a pont, ahol majdnem elbuktam: fel kellett verni a tejszínhabot és NEM MENT. Anyu azt mondta, hogy vegyek zacskós habtejszínt (szürke), mert neki az bevált. Vettem is, mert mindig hallgatok anyukámra. Olvastam én a boltban, hogy az ideális felveréshez 12 órán át egy hőmérsékleten kell lennie a tejszínhabnak, de gondoltam nem lesz gond, annak ellenére sem, hogy a bolttól hazáig felmelegedett. Becsaptam a hűtőbe, vártam amíg lehűlt és elkezdtem gépi habverővel felverni. Csak annyit értem el, hogy minden, de szó szerint minden habos lett a konyhába, hiába csináltam magas falú edényben. A tejszín folyós maradt, így lehúztam a WC-n.
Másnap semmit sem bíztam a véletlenre, kétféle tejszínhabot vettem, egy zacskósat újra és egy tetra pakkosat is, a biztonság kedvéért. Most már hűtöttem 12 óráig, de a zacskós most sem ment, csak a WC-be... A másikkal viszont sikerrel jártam, így jöhetett a következő lépés.

Na, ez már hab!
A tejszínhabot és a tejfölt óvatosan keverjük össze egy spatulával. Kóstoljuk meg, és ha kell, akkor még tehetünk bele citromot vagy cukrot.

Ilyen az egyveleg.
Kezdhetjük a rétegezést, úgy mint a tiramisunál: egy sor piskóta, egy sor krém, egy sor piskóta, egy sor krém:


Ha készen vagyunk, mehet is a hűtőbe, minimum fél napra.


Én pedig várom a tejszínhab felverésének trükkjét!

6 megjegyzés:

  1. Ha tortaformába teszed, máris citromtorta ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Cseles : ) Anyu üveg edénybe szokta tenni, de nekem nem volt, ezért maradt a pohár.

      Törlés
  2. Nekem a tetrapakkos vált be, volt, hogy nem tudtam 12 órán át hűteni, akkor a fagyasztóba tettem egy kis időre, utána jó lett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor a zacskóssal többet én sem próbálkozom : )
      Amúgy a dobozosnak az állaga is eleve sűrűbb volt, a zacskós nálam kb. olyan híg volt, mint a tej.

      Törlés
  3. Bocs, nem ide tartozik, de láttad, hogy a népszerű receptek között az eperlekvár lenyomta a kakaót??? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudom. Pedig milyen vicces volt azt mondani, hogy a kakaó vezeti a versenyt : )

      Törlés

Google+