2012. május 6., vasárnap

Fehér kenyér élesztővel



Az utóbbi időben sokat kísérleteztünk azzal, hogyan tudnánk itthon kenyeret sütni. Mivel kenyérsütő gépbe nem akartunk beruházni egyéb sütési módot kerestünk. Ezt viszonylag könnyen megtaláltuk: Limara kikísérletezte, hogyan lehet a római tálban kenyeret sütni (http://limarapeksege.blogspot.com/2011/11/kenyer-romai-talban.html ). Ehhez egyszerűen csak be kell áztatni a tál tetejét hideg vízbe, majd 200 fokon egy óráig sütni. Elsőként az ő receptjével kísérleteztünk. Megcsináltuk hozzá a receptben írt öregtésztát is, de a végeredmény nekünk túl ízetlen lett. Plusz nem akartunk minden alkalommal kovásszal vesződni. Lusták vagyunk na, élesztővel készíthető receptet kerestünk. Végül találtunk egyet, aminek a tésztájában ráadásul zsír is van. Ennek köszönhetően ízesebb, a mi ízlésünknek finomabb kenyér lett a végeredmény.


Hozzávalók


0,5 kg BL 80 kenyérliszt
1 evőkanál cukor
2,5 dkg élesztő (mi most kísérletezünk 3 dkg-al, hogy még magasabb legyen a kenyerünk)
2,5-3 dl langyos tej
1 púpos teáskanál só
2,5 dkg zsír
1 tojás sárgája

A római tál tetejét töltsük tele hideg vízzel és tegyük félre.
Kb. 1 dl tejet langyosítsunk meg. Keverjük el benne a cukrot, majd morzsoljuk rá az élesztőt.


Az összes száraz hozzávalót tegyük egy nagy tálba, adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt és annyi langyos tejet, hogy a tészta ne legyen túl lágy, ragacsos. Sokáig gyúrjuk, hogy szép sima legyen.


A tetejét kenjük le egy kevés zsírral, takarjuk le és egy órán át meleg helyen kelesszük a duplájára.


Gyúrjuk át és próbáljunk belőle cipót formálni. Erre nincs külön technikánk, próbáljuk meg addig dögönyözni, ami szép formája nem lesz. Limara oldalán van erre leírás, de mi azzal annyira nem boldogultunk. Itt található: http://limarapeksege.blogspot.com/2010/06/vekni-formazasa.html

A római tál aljába tegyünk sütőpapírt, majd arra helyezzük rá a beformázott tésztát.


Takarjuk le és további fél óráig pihentessük, majd kenjük le a tojás sárgájával és egy éles kés segítségével vágjuk be a tészta tetejét.


Tegyük rá a római tál tetejét. A sütőt kapcsoljuk be 200 fokra és tegyük be a tálat. Fontos, hogy hideg sütőben tegyük az edényt!! 60 percig süssük. Közben ne nézzünk bele, nehogy a gőz kijöjjön!

Ha letelt az egy óra, vegyük ki az edényt a sütőből. Szedjük ki belőle a kenyeret, majd tegyük vissza a sütő rácsára és kb. 10-15 percig süssük még a rácson. Mi ezt azért találtuk ki, mert az edényben mindig világos, puha maradt a kenyér alja.



Ha kihűlt fogyaszthatjuk is. Mondjuk mi ezt nem szoktuk megvárni, már langyosan rögtön vágjuk, mert az a legjobb, mikor a sarkát levágjuk és beleolvad a rákent vaj. Nyammmm


12 megjegyzés:

  1. Jól néz ki! Másnapra milyen szokott lenni? Azért kérdezem, mert nekem az élesztős tésztákkal az a bajom, hogy frissen nagyon finomak, de másnapra már valahogy nem az igazi, míg a kovászos kenyér (én még nem szántam rá magam a sütésre, csak boltban vettem) másnapra is egész jó állagú marad.
    Vagy annyira finom frissen (a látvány alapján el tudom képzelni, hogy soha nem marad másnapra? ;-)

    VálaszTörlés
  2. Hát kb. a felét frissen megesszük :D A kovászos kenyerek tényleg frissek másnap is. De szerintem ez sem rossz. Két-három napig puha marad, utána azért már látszanak a száradás jelei. De én nagy pirítós párti vagyok, úgyhogy ezzel nem szoktam foglalkozni : )
    Amúgy kb. egy hétig húzza, utána kezd el penészedni.

    VálaszTörlés
  3. Basszus, pont tegnap néztem ezt a receptet, mert anyu a 7végén adott egy ilyen tálat...
    Elképzelhető, hogy egyszer rászánom magam én is :)

    VálaszTörlés
  4. Hajrá, hajrá! Tényleg nem bonyi, csak időigényes. De nagyon finom! Frissen, ropogósan, langyosan!!

    VálaszTörlés
  5. Értem én, de a tojással mit kell kezdeni, ami a felsorolásban szerepel? :)

    D.Tamás

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocs, azzal kell lekenni. De a végeredményetek alapján úgy láttam, hogy ügyesen megugrottátok ezt is!

      Törlés
    2. :) végül nem kentük le...

      Törlés
  6. A sütőt milyen funkcióval használjuk? Csak alsó sütéssel, vagy alul-felül sütéssel légkeveréssel?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi alul-felül sütjük, légkeverés nélkül.

      Törlés
  7. A tál alsó fele nem is kerül vízbe? És ettől nem pattan el, nem lesz semmi baja? Még nincs nagy tapasztalatom a római tállal...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, a kenyérsütéshez csak a tetejét kell beáztatni. Az a lényeg, hogy ne melegítsd elő a sütőt, hanem a még hideg sütőbe tedd be az edényt és csak utána kapcsold be a sütőt a kívánt hőfokra. Így folyamatosan fog melegedni az edény is, és nem fog elpattanni.

      Törlés

Google+