2012. február 28., kedd

Melegszendvics - variációk



Az elmúlt egy hétben rengeteg melegszendvicset ettem. Mivel komolyan vettem az anyaggyűjtést, ez volt a vacsora szinte minden áldott nap. Még az a szerencse, hogy oda vagyok a melegszendvicsért. Az itt következő variációk mind egyszerű, olcsó alapanyagokból készültek.

Az összes szendvics esetében (kivéve a melegszendvicskrémeset), én margarint is kenek a kenyérre. Tudom, hogy sokan nem szeretik, de természetesen elhagyható. Ebben a posztban semmi sem kötelező : )

Sütőnek a villanytűzhelyünk sütőjét használom. Én az összecsukható szendvicssütőt nem szeretem, mert szerintem abban csak felmelegszik a cucc, de nem sül meg, és a sajtot sem lehet hólyagosra sütni benne, szóval nekem nem finom.

1. Májkrémes melegszendvics

Jöjjön elsőnek egy igazi, apukám szerint bűzös darab. Én a legolcsóbb sertés- vagy marhamájkrémet szoktam hozzá venni. Kenjük meg a kenyeret, ha szeretjük szeljünk rá hagymakarikákat, és tegyük be sülni.


Ha már kezd megbarnulni a májkrém és jön a jellegzetes illat is, tegyük rá a sajtot és süssük készre. Úgy látszik nagyon éhes voltam, mert erről nincs fotó...

2. Sajtos-ketchupos melegszendvics

Az egyik legegyszerűbb verzió, ha a kenyeret megvajazzuk, szelünk rá sajtot, majd a sajt tetejére teszünk ketchupot.

Addig süssük, amíg a sajt fel nem hólyagosodik. Ha valaki nem szereti a ketchupot, a sima sajtos melegszendvics is tökéletes választás.



3. Hagymás (zöldséges) - sajtos melegszendvics

Az elkészítés menete megegyezik a fent leírtakkal. Ha szeretjük, akkor a margarinra kenhetünk egy réteg mustárt is, majd arra pakoljuk a hagymát. Tegyük be a sütőbe. A sajtot csak akkor tegyük rá, mikor a hagyma már kezd kicsit összecsoffadni.


A hagymára tehetünk még kockára vágott zöldpaprikát, paradicsom- vagy kígyóuborka karikákat is. Ilyen esetben a sajtot mindig csak akkor tegyük rá a kenyérre, ha már kicsit megsültek a zöldségek.

4. Parizeres melegszendvicsek

Kockázzuk fel a párizsit és tegyük rá a megvajazott kenyérre. Azért kell felkockázni, mert a parizer sütés közben felkunkorodik. Ha felkockázzuk, akkor elkerülhetjük azt, hogy a kenyér közepén tölcsér legyen a szalámiból.

Tegyük be a szendvicset sülni a sütőbe. Mikor a párizsi már kezd sülni, szórjuk rá a sajtot, és süssük készre.



5. Szalámis melegszendvics

A mi szalámis szendvicsünk így néz ki: a margarinos kenyérre kenünk egy réteg mustárt is. Erre teszünk paprikás szalámit (szerintem a paprikás szalámi és a mustár nagyon passzol egymáshoz). A szalámik tetejére mehet a hagyma, arra főtt tojás felkarikázva és annak a tetejére a reszelt sajt :)


6. Saját gyártású  melegszendvicskrém

Gyerekkorunkban még egyáltalán nem létezett olyan, hogy szendvicskrém. Viszont anyukám gyártott nekünk. Emlékeim szerint nagyon finom volt, de nem ettem már vagy 15 éve, így kicsit tartottam tőle: mi van ha rosszul emlékszem és egyáltalán nem finom?
A mi krémünk így készül: egy paradicsomos tonhalkonzervet tegyünk egy edénybe. Tegyünk hozzá apróra vágott csemegeuborkát (befőtt) és reszelt sajtot.


Keverjük el és kenjük a kenyérre.


Mehet is a sütőbe. Akkor jó, ha kezd szépen barnulni. És ízlett, nem csalódtam benne : )


Most pedig várom mindenki más melegszendvics ötletét!!! Jöhetnek fotók is akár!

15 megjegyzés:

  1. Tejföl+reszelt sajt+piros arany vagy gulyáskrém.
    Ez valami isteniii! Ajánlott zsemlébe tölteni, akkor a mennyei krémet nem az alufóliáról kell leenni a végén, ugyanis hiába csinálom sűrűre, sülés közben nekem mindig folyóssá lesz.

    A kedvencem viszont a szalonnadarabos, kolbászdarabos, paprikás, paradicsomos, kockasajtos, hagymás sajttal megszórva. Ezt Újpestről hoztam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Wow, közben tejfölösről már én is hallottam mástól is, de én még nem próbáltam. De akkor te nem rárakod a rétegeket, hanem összekevered és a kész krémmel kened/töltöd a szendvicset?

      Hmmm...hagymás sajt, ez jól hangzik, ilyet se próbáltam még. Sejtettem, hogy jó ötlet ez a poszt : )

      Törlés
  2. Sonkás-tojásos! A kenyérre vaj, sonka, rá egy tükörtojás, arra reszelt sajt, és mehet a sütőbe. Nekem csak egy pici szendvicssütőm van, amibe EGY (!) szelet kenyér fér csak, így a rendes sütőben csinálom, grill fokozaton.
    Éhes lettem, basszus, pedig mindjárt éjjel egy óra, és így is többet híztam már ezzel a fiúgyerekkel, mint kellett volna...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Húúúú, ez is jól hangzik, kipróbálásra ítélem! A tejfölöseket amúgy már kipróbáltam, és azok is nagyon finomak, kakukkfő a tejfölön: ez Lindától van.

      Biztos csak kell neki az energia a sok mozgáshoz :)

      Törlés
  3. Májkrémes bűzös? Mintha életveszélyben lévő bűzös borz futna előled.
    Apád

    VálaszTörlés
  4. Nálunk a darálthúsos a legmenőbb - majd egyszer megkóstoltatom veletek is :)

    Ja, igen, és a sajt alatt (és bármi fölött) paradicsomkarika. Az is jóóó :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hűű, mesélj! Simán fűszeresen elkészíted és rákened?
      Mondjuk ez tökre jó ötlet maradék felhasználásra is.
      Paradicsomilag egyet értünk, már alig várom, hogy nyár legyen, és újra lehessen enni igazi paradicsomot!!

      Törlés
  5. Igen, igen, hagymát megpirítani, rá a darált hús, só, bors, római kömény (Zolinak nem :), egy sűrített paradicsom, fokhagyma. Megfőzni.
    Persze csak a melegszendvics kedvéért nem főzök ilyet, de ha amúgy is épp sok lett, akkor melegszendvicsre kenni, rá sajt, és mehet a sütőbe :)
    De a maradék hús felhasználására sem rossz ötlet...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja ja, ha tehetné, lobogó hajjal menekülne a római kömény elől : )

      Törlés
    2. főtt krumpli összetörve, tejföl, egy kevés (magos) mustár,apróra vágott fokhagyma/hagyma, vagy akár mindkettő, só, bors

      Törlés
  6. A halas melegszendvicskrémet elkészítettem. Jó lett.

    VálaszTörlés
  7. Párizsis-margarinos, másnéven a gurmészendvics! Nyamm! :P

    VálaszTörlés

Google+