2011. december 21., szerda

Rakott-túrós zsömle


A rakott-túrós zsömle nagypapám nagy kedvence. Anyu mindig próbálkozik mást is sütni, de nagypapám kitart, mert ez a legfinomabb. (Amúgy tényleg baromi jó!) Múlt hétvégén otthon jártam, és persze éppen ez készült nagyapónak, így előkaptam a gépemet (mert a nélkül konyhába lassan már nem is megyek).


Hozzávalók


5-6 szendvics-vagy császárzsemle (ne felfújt, vizes zsemlét használjunk)
1 csomag túró
2 csomag vaníliás cukor
cukor (utólagos méréseim alapján 12-15 dkg cukor, édesszájúságtól függően)
5-6 tojás
mazsola
egy citrom héja
0,5 liter tej
margarin a tepsi kikenéséhez


Vastagon kenjünk ki egy nagyobb tepsit, tépdessük bele a zsömléket (apró darabokra) és szórjunk a tetejére mazsolát:


Reszeljük rá a citrom héját. Ügyeljünk rá, hogy a fehér részből ne kerüljön bele, mert attól keserű lesz az étel. Ha ezzel megvagyunk, morzsoljuk rá a túrót is a zsömlékre:




Fogjunk egy kanalat és keverjük össze a tepsiben a rétegeket.



Vegyünk annyi tojást, ahány zsemle került a tepsibe. Üssük fel őket egy edénybe és kézi habverővel dolgozzuk el (nem kell szétválasztani a tojásokat).


Adjunk hozzá a vaníliás cukrokat és kristálycukrot. Itt történt az, hogy anyukám mindenféle méricskélés nélkül belelódított cukrot az edénybe. Én hőbörögtem, hogy ez így nem jó, és ez mennyi volt, de pontos válasz már nem jött. Mivel én is el fogom készíteni a héten ezt az ételt, majd akkor pontosítok. Szóval, keverjük el a tojásokban a cukrot és öntsük fel a fél liter tejjel, majd így is alaposan keverjük el.
(Pontosítás: 12-15 dkg cukor kell kb. Amíg kikísérletezzük, hogy mennyi az annyi, addig fordítsuk meg a sorrendet: keverjük ki a cukrot a tejjel, és mikor már elég édes, adjuk hozzá a tojásokat.)


Fogjunk egy merőkanalat és a segítségével oszlassuk el a cukros tejet a tepsiben ügyelve arra, hogy mindenhova jusson belőle.

Szórjunk a tetejére kis darab margarinokat.

Ott egy darab margarin.
Forrós, előmelegített sütőben süssünk. Ha már kezd a teteje barnulni, vegyük vissza alacsony lángra, hogy kiszáradjanak a zsemlék. Én 220 fokon kezdtem sütni, majd kb. 15 perc után 150 fokra levettem és jó 40 percig szárítottam.

És most jöjjön a bosszú a hanyag cukorbeleöntésért: anyukám mindig panaszkodik, hogy a nála készült ételek fotóin mindig szerepel a leharcolt, de imádott NDK kenyérsütőnk. Hogy ne csak részletek legyenek róla, íme a sütő teljes valójában:


8 megjegyzés:

  1. Lehet még ilyen kenyérsütőt kapni valahol? Én sokat megadnák érte, csak ilyenben lehet igazán jó melegszendvicset gyártani?

    VálaszTörlés
  2. Ó, Nektek van ilyenetek? Ezért kb. ölni tudnék, mert ahogy Saci is írja csak ebben lehet OLYAN finom melegszendvicset csinálni.

    VálaszTörlés
  3. Ja, én is ölni tudnék érte, kit kell megölni?:)
    Vaterát szoktam nézegetni, de nem akarja senki eladni, akkora kincs........

    VálaszTörlés
  4. Szerintem sem lehet kapni. Pedig ebben tényleg baromi jó a melegszendvics. Eszem is karácsonykor :)

    VálaszTörlés
  5. Én is imádom ezt a fajta melegszendvicssütőt. Egyet láttam nyáron Almádiban, a kisházban a piros szekrényben középtájt.

    VálaszTörlés
  6. Ez elég pontos leírás volt ahhoz, hogy a leggyorsabb elhozza:)

    VálaszTörlés
  7. Igen, hogy Saci elhozza a leggyorsabban. Ha valaki más is ilyenen töri a fejét, akkor nálam lehet licitálni a kisház és a kert kulcsára.

    VálaszTörlés
  8. :D Ha Saci elhozza, kénytelen lesz minden héten melegszendvics partit tartani nekünk : )

    VálaszTörlés

Google+