2011. november 26., szombat

Zöldborsófőzelék




A héten már másodszor veselkedtem neki a zöldborsófőzeléknek. Elsőre nem lett az igazi, másodszorra viszont megosztásra valónak ítéltem. Egy fél mondat még: a főzelékeket én csak frissen szeretem, ezért az adag csak egy tányérra való. Én kifejezetten nem szeretem azt, ha egy főzelék sűrű, és alig van leve. Ha valaki sűrűbben szereti, akkor használjon több zöldséget és adjon hozzá kevesebb tejet.


Hozzávalók

kis fej vöröshagyma negyede

bors
cukor
pirospaprika
2 evőkanál tejföl
1 evőkanál liszt
tej
zöldborsó


A hagymát vágjuk apróra és olajon addig pároljuk míg áttetsző, üveges nem lesz. Szórjunk rá kevés sót és borsot.

Ha már üveges a hagyma, szórjuk rá a zöldborsót (nálam ez három marok volt kb.) öntsünk rá annyi vizet, ami ellepi és főzzük takarékon puhára.


Most jöhet a levébe egy kanál cukor és egy kis pirospaprika. Ha fehéren szeretjük a főzeléket, akkor is rakjuk bele egy keveset (egy késhegynyit kb.). Aki pirosasabban szereti a zöldborsófőzeléket, az adjon hozzá több paprikát.

Készítsük el a habarást. Ehhez két nagy kanál tejfölt keverjünk ki csomómentesre, adjuk hozzá a kanál lisztet és dolgozzuk el jó alaposan; addig keverjük míg csomómentes nem lesz.


Ha a borsó már puha, merjünk át a főzőléből két-három kanállal a habarásba, keverjük jól el, majd öntsük át az egészet a lábosba.


Annyi tejet adjunk hozzá, amilyen sűrűn szeretjük a zöldborsófőzeléket. Kóstoljuk meg, és ízesítsük tovább (só, cukor, esetleg pici vegeta). Ez csak kóstolással megy.

Ha több pirospaprikát használunk, akkor kb. ezt a színt kapjuk.


 A zöldborsófőzeléket tálalhatjuk tükör- vagy főtt tojással, de akár sült kolbásszal is.

7 megjegyzés:

  1. Engedélyt kaptam, hogy idekommenteljem az én egyszerűbb zöldborsófőzelék-receptemet (azt hiszem, Horváth Ilona: Szakácskönyv c. művéből való:)) Mennyiségeket nem írok, bocsi, csak a módszert.
    Kis vajon megpárolom a zöldborsót, sózom, cukrozom. Ha már puha, liszttel megszórom, majd apránként felengedem tejjel, folyamatos keverés mellett, hogy ne legyen csomós. A végén jöhet rá rengeteg apróra vágott petrezselyem. Talán negyedóra az egész:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is kb. így szoktam! :) Nyamm...
      Még sosem csomósodott be a liszt

      Törlés
    2. Na, legközelebb kipróbálom így is, és beszámolok! : )

      Törlés
  2. Igen, Horváth Ilona könyvében hasonlóan van, de én ezt a lisztszórásos verziót még nem próbáltam. Amikor rászórod, akkor nem csomósodik be rögtön?
    Nekem anyu mondta, hogy tejföllel sűrítsem, és tejjel öntsem fel aztán. Petrezselyem az tényleg jó rá, de nem volt otthon : )

    VálaszTörlés
  3. Hát, kicsit becsomósodik, de gyorsan kell csinálni, meg pici tejet hozzáönteni, és jól elkeverni. Nekem nem szokott csomós maradni. Meg nem egyben rá kell csapni a lisztet, hanem apránként ráhinteni.

    VálaszTörlés
  4. Értem, kipróbálom majd így is legközelebb!

    VálaszTörlés

Google+