2011. november 2., szerda

Rántott hús



Igazi vasárnapi ebéd volt nálunk: rántott hús krumplipürével. Gyerekkoromban ezt így mondtam: lapos krumpli, lapos hús. Barátnőm anyukája azóta is emlegeti, amikor csak meglát :)
És ha már a kakaó is kikerült, jöjjön aminek jönnie kell:


Hozzávalók 4 főre


2-3 egész csirkemell
2 tojás
liszt
panírmorzsa

olaj

A húst mossuk meg, majd hosszában vágjuk egyforma szeletekre (8-10 szelet lesz belőle). Most jön a sózás: nekem ezzel még mindig problémáim vannak: általában keveset teszek rá, mert félek, hogy elsózom, és onnan már csak a csaphoz vagy a kukához vezet az út. Próbáltam megfigyelni anyukám hogyan csinálja: mindkét oldalát besózta a húsoknak, de egyáltalán nem vastagon: ugyan látszott az egész felületen a só, de nagyon vékonyan.

Ha ezzel megvagyunk, jöhet a panírozás.

Az üres tányérba került a morzsa.
Forgassuk meg a húst a lisztben, majd tegyük át a tojásba. Mindkét oldalát vonjuk be jól, csöpögtessük le a felesleges tojást, és mehet is a morzsába. Jól forgassuk meg benne, nyomkodjuk bele. Kész is van, jöhet a többi szelet.


Kb. ennyi étolaj kell a serpenyőbe:


Ha átforrósodott (ne füstöljön), mehetnek bele a húsok. Az elején maradhat kis ideig magas hőfokon a láng, mert a húsok lehűtik az olajat. Ha elkezd sercegni, vegyük le takarékra.


Figyelem, a cél nem az, hogy minél hamarabb szép színe legyen a bundának, hanem az, hogy a hús átpuhuljon! Ha takarékon csináljunk, ez meg is történik. Mikor szép színe van, fordítsuk meg.


Ha a másik fele is megsült, szedjük ki és tegyük egy jénai tálba. A tál aljára tegyünk szalvétát, hogy felszívja a felesleges zsiradékot. A jénait tegyük a tűzhelyre, hogy átlangyosodjon, így nem hűlnek ki teljesen az elején sült rántott szeletek.

Na, ezt is komolyan vettem!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Google+