2011. október 18., kedd

Mokkatorta




Tavaly karácsonyra nagypapámtól megkaptam életem első Horváth Ilona szakácskönyvét. A karácsonyi szünetben volt időm tüzetesen áttanulmányozni a torták részt, melynek aztán 3 torta lett a következménye. Elsőre, a legnehezebbet választottam, a kávétortát, mert a kihívás az kihívás!
(A recept forrása: Horváth Ilona: Szakácskönyv c. könyve.)


Hozzávalók a tésztához:

25 dkg cukor
5 egész tojás
2 dkg + 1 kanál darált kávé (nálam ez 2 dl kávé)
20 dkg liszt.

A krémhez:

25 dkg cukor
4 tojássárgája
2 dkg kávé
20 dkg  vaj
1 dkg liszt
1/4 rúd vanília.


„A 2 dkg kávéból 2 dl kávét főzünk és azt 25 dkg cukorral sűrű sziruppá főzzük.”
Na, ez volt az a mondat, ahol az internet után nyúltam. De nem lettem okosabb, így nekiálltam saját kútfőből szirupot főzni. 10 perc után kétségbe estem, hogy ez nem megy, nem történik semmi, biztos elrontottam valamit. Pedig nem: a fél órás türelem szirupot terem.
A két dkg kávét nemes egyszerűséggel 2 dl kávé lefőzésének vettem (lehet picit több is lett), amihez hozzáadtam a cukrot és felforraltam. Magas falú lábost válasszuk, mert a fel fog habosodni. Ha felforrt, akkor közepes lángon (ez nálam 4-5-ös fokozat a 9-ből) főzzük tovább.



10 perc elteltével az állag tk. nem változott. Én nem kevergettem folyamatosan (egyszer sem kapott oda) így közben volt időm arra, hogy a tojásokat szétválasszam két edénybe (később mindent a tojásfehérjékhez kell hozzáadni, így azt nagy edénybe tegyük). Mérjük ki a lisztet is. Én a lisztbe kevertem egy sütőport is, mivel a tésztát majd 3 részre kell vágni, és tartottam tőle, hogy nem lesz elég magas.
Közben a szirup alakul, a habja is sokkal sűrűbb lesz.



A 25. perc környékén, mikor már egész sűrű a szirup: „Közben 5 tojásfehérjéből kemény habot verünk és a fonalasra főtt szirupot lassan a habhoz verjük. Addig verjük, amíg kihűl.” Ha a szirup közben hirtelen nagyon sűrűvé válna, tegyünk hozzá egy kis vizet és tegyük takarékra. Semmiképp se vegyük le a melegről, mert a hideg hatására elkezd megkeményedni! Ha benne van a szirup, akkor jöhet a következő lépés: „A tojássárgákat egyenként hozzáverjük, és  végül könnyedén hozzávegyítjük az egy kanál szitált kávéval  elvegyített lisztet.” Én a szitált kávét kihagytam, csak lisztet adtam hozzá.

A tortaformába sütőpapírt teszünk, kicsit kikenhetjük margarinnal, majd öntsük bele a tortamasszát. A tetejét próbáljuk egyenletes simára igazítani, mert a végén be kell vonnunk a krémmel.

Így néz ki a lábos és a tészta.

A lábosra szépen rá fog kötni a szirup maradéka. Ezt a legkönnyebben úgy tudjuk eltávolítani, ha vizet forralunk a lábosban, és közben a szirup készítésekor használt fakanállal leszedjük a lábos oldaláról a rárakódott karamellizálódott cukrot. Nem kell felforralni hozzá a vizet, alacsonyabb hőfokon is szépen leolvad róla minden.

„Hosszúkás vagy nagy kerek formában lassan megsütjük.” 210 fokra előmelegített sütőben 10 percig, majd 190 fokon további tíz percig, légkeveréses módban sütjük. Közben a közepébe nyugodtan szurkáljuk bele a kés hegyét. Ha már nem marad rajta nyers tészta,  kivehetjük.

„Ha kihűlt, 3 lapra vágjuk.” Tegyünk így. Nem baj, ha szétmorzsolódik, úgy is egymásra lesznek borítva a darabok, így nem fog látszódni.

„Krém: A 2 dkg kávéból 1 dl feketekávét főzünk, azt a 4  tojássárgájával, a 25 dkg cukorral, 1 dkg liszttel,1/4 rúd ketté-hasított vaníliával habüstben gőz felett sűrűre főzzük.”
Vagyis 1 dl kávéhoz hozzáadjuk a cukrot és a lisztet (ez kb. egy teáskanál liszt), majd jöhetnek a tojássárgák. Én legutóbb csak 3 tettem bele, annyi volt otthon, de az is elég volt. A cukorból szerintem kevesebb is elég, kb. 17 dkg. Habüstöm nincsen, így egy sima lábosba tettem pár ujjnyi vizet, majd arra egy másik hőálló edényt, amelybe a krém alapanyagai kerültek. Ez elég gyorsan besűrűsödik.
"Ha kihűlt, hozzáadjuk a habosra kavart vajat, és a tortát ezzel megtöltjük. Kívülről is ezzel vonjuk be és  tetejét csokoládéreszelékkel beszórjuk. Bevonhatjuk az egész tortát vagy díszíthetjük tejszínhabbal is. Kiadós, szép nagy torta."
A kocka margarint én habverővel kevertem a krémhez.



Osszuk be a krémet, mert a két réteg megkenése után még kívülről is be kell vonnunk vele a tortát. A tetejére reszelt étcsokoládét szórjunk.




1 megjegyzés:

Google+