2013. március 24., vasárnap

Somlói galuska



Szép méretes szünet volt a blogon, de a türelmeseknek jöjjön végre az új recept. Ráadásul, Zolinak köszönhetően a somló galuska. Ugyanis Zoli ezt kért a szülinapjára, ami idén csütörtökre esett, így szerda este, munka után álltam neki. Este kilencre végeztem is.



Hozzávalók

Sima piskótalap
3 tojás
6 dkg cukor
6 dkg liszt

Diós piskótalap
3 tojás
6 dkg cukor
4 dkg darált dió
2 dkg liszt

Kakaós piskótalap
3 tojás
6 dkg cukor
4 dkg liszt
2 dkg kakaópor

Szirup
1,5 dl víz
5 dkg cukor
0,5 ml rum
1 narancs és 1 citrom reszelt héja

Krém
8 dl tej
10 dkg cukor
6 tojás 
1 vaníliarúd
60 g keményítő

Csokoládéöntet
200 g magas kakaótartalmú étcsokoládé
1 evőkanál cukor
2,5 dl víz
0,5 dl rum

Rétegek közé
5 dkg mazsola
10 dkg dió durvára vágva
kakaópor az egész tetejére

Na, ez már maga kb. olyan hosszú volt, mint egy poszt.

Áztassuk be a mazsolát rumba. (Én később ezt a rumot használtam fel a sziruphoz.)
Első körben a piskótákat készítettem el, pont olyan módon, ahogy egy korábbi receptben (Piskóta tészta ). 
A tésztákat külön edényekben kevertem ki, úgyhogy a végén volt mit mosogatni :)
26 cm-es tortaformában sütöttem ki őket, egymás után (azért sütöttem kerek formába, mert nincs normális szögletes formám, de akinek van, inkább  süsse abba). Egy tészta kb. 10-15 perc alatt sült meg. Amikor megsült, rögtön kivettem a formából, egy ecsettel kiolajoztam a sütőformát és már öntöttem is bele a következő tésztát.

Előkészület.

Kész az első tészta.
Ahogy időnk engedi a sütés közben, készítsük el a szirupot. A rum kivételével tegyük fel a hozzávalókat a tűzre és forraljuk fel. Ez ennyi volt, le is vehetjük, majd adjuk hozzá a mazsolákról leszűrt rumot.

Készítsük el a vaníliakrémet is. Ehhez válasszuk szét a tojásokat. A sárgáját tegyük egy lábosba, a fehérjéket pedig egy akkora edénybe, amiben aztán habbá tudjuk verni. Adjuk hozzá sárgájához a cukrot és a keményítőt, majd addig keverjük amíg szép habos lesz.


Mehet bele a tej is és a vaníliarúd kikapart magja is. Keverjük el csomómentesre, majd közepes lángon addig főzzük, amíg besűrűsödik.
A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, majd a kissé kihűlt krémhez adjuk hozzá azt is.
Várjuk meg, amíg a krém langyosra hűl és kezdjük el az összeállítást.

Ehhez én egy jénai tálat használtam. A piskóta lapokat kicsit szét kellett tépkedni, hogy beleférjen.
Először a sima lapot tegyük bele:


Locsoljuk meg a szirup harmadával, majd öntsük rá a krém felét. Szórjuk rá a durvára vágott dió és mazsola felét is. 


Jöhet a kakaós piskótalap a krém tetejére. Ezt is locsoljuk meg a szirup harmadával, öntsük rá a maradék krémet, és szórjuk meg a maradék dióval és mazsolával. Nem maradt más hátra, mint a diós lapot is ráhelyezni a krémre. Ezt is locsoljuk meg a sziruppal, majd jó vastagon szórjuk be keserű kakaóporral.

Ezzel készen is vagyunk, mehet az egész egy napra a hűtőbe.

Utolsó lépésként a csokoládéöntet készítjük el (ezt akár a tálalás napján is megcsinálhatjuk). Ehhez törjük össze a csokit egy lábosban, öntsük rá a vizet és adjuk hozzá a cukrot. Lassú tűzön olvasszuk fel az egészet és addig keverjük, amíg egynemű lesz. Ekkor vegyük le, adjuk hozzá a rumot és készen is vagyunk.

Tálaláshoz kanállal szedjünk a tésztából, locsoljuk meg a csokiöntettel és díszítsük tejszínhabbal.

7 megjegyzés:

  1. Ez nagyon macerás... remélem, Zoli kellőképpen értékelte! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem olyan macerás a somlói galuska, csak sokat kell utána mosogatni.

      Törlés
    2. Józsinak álcázott Anikóval értek egyet: nem annyira macerás, viszont irtó sokat kell mosogatni utána.

      Értékelte Zoli, még úgy is, hogy elcsesztem, mert a krémhez elfelejtettem felverni a tojásfehérjét. Vagyis, kb azt nem is olvastam el, hogy kéne. Hiába, túl hosszú volt a recept.
      Saci amúgy már bejelentkezett egy adagra.

      Törlés
    3. Háát, ahhoz sütni kellene egy új adagot és ha Zoli nem jön, akkor buszon nem tudom levinni. Meglátjuk, de szerintem ne készülj rá.

      Törlés
    4. Tényleg milyen sütik lesznek? Józsival azon röhögtünk tegnap, hogy a karácsonyi süti dömping miatt húsvétra tutira nem mer senki semmit sütni és süti nélkül fogunk maradni.

      Törlés
    5. Nem lepődnék meg, ha tényleg ez lenne :D

      Egyelőre még nem találtam ki, majd még gondolkodom rajta. Az viszont tuti, hogy még egyszer olyan dömpinget nem akarok, mert a végén ki kellett dobni a maradékot :S

      Te mit tervezel vinni?

      Törlés

Google+