2013. február 24., vasárnap

Padlizsánkrém




Már megint kifogtam egy olyan ételt, aminek ezerféle verziója van az interneten. Szerintem nem túlzok, ha azt mondom, hogy nem találtam két egyformát. Több ponton is úgy érzem, hogy az enyém kicsit félresiklott, így ez most egy segítségkérő poszt lesz. Leírná nekem valaki, hogyan kell igazán finom padlizsánkrémet készíteni? Ahogy én készítettem az a következő volt:

A padlizsán

A vásárlást még megugrottam, sikerült beszereznem 3 db hosszúkás padlizsánt (mindenhol azt írták hosszúkásat kell venni). A sütés módjával kapcsolatban viszont rengeteg verzióba botlottam. Volt, ahol azt írták, hogy egészben kell megsütni a padlizsánt, a sütő rácsán/tepsiben/, máshol azt írták, hogy félbe kell vágni, akinek pedig gázrózsája van, arra azt írták, hogy egészben csapja oda a tűzre (hőelosztó rácsra - már ha így hívják), és forgassa meg, amikor már beesett az egyik oldala. Az sem baj, ha megég, mert akkor legalább füstös íze lesz. (Jah, grillezni is lehet a szabadban.)



Mivel nálunk villanytűzhely van én sütőben sütöttem, félbevágva, kevés olívaolajjal meglocsolva. Kb. egy órát volt a sütőben, és akkor vettem ki, amikor már sötétbarna színe volt.


A feldolgozás

Abban a legtöbb recept egyetértett, hogy a padlizsánt tegyük hideg vízbe, hogy gyorsabban meghűljön és könnyen hámozható legyen. Én csak simán kiraktam az erkélyre 10 percre. A hámozás még simán ment, de az egésznek szerintem olyan száraz, fás állaga volt. Öreg padlizsánt vettem vagy ez normális? 

Több helyen írták, hogy hámozás után ki kell préselni a zöldség levét, mert ellenkező esetben keserű utóíze lesz a krémnek. Több helyen viszont semmi ilyesmit nem említettek. Végül úgy döntöttem, hogy az amúgy is száraznak ítélt padlizsánból kinyomkodom a maradék nedvességet is, nehogy a végén tényleg kesernyés mellékíze legyen.

Még egy kérdés: arra is felhívta több recept a figyelmemet, hogy csak üveg edényt használjak, mert a fémet elszínezi a padlizsán. De melyik része színezi el? A kész krémet fém késsel kentem, de nem lett semmi baja, a  turmixom vágókése is fém, de az sem lett színes. A kezemet sem fogta meg, se a tepsit.

A kifacsart zöldség végül ilyen gusztustalanul nézett ki:


Kézi mixerrel pépesítettem és az alábbi fűszereket tettem bele:
 - fokhagyma (túl nagy gerezd volt, elég szerintem egy kicsi is)
 - só
 - bors
 - mustár
 - vöröshagyma (ebből mennyi kell?)
 - pici tejföl
 - kevés citromlé
 - majonéz (több helyen olvastam, hogy nyers tojás és olaj, vagy majonéz)

Nem volt rossz a végeredmény, de nem is volt túlzottan jó.
Esetleg valakinek van tuti receptje, ötlete arra, hogyan kell finom padlizsánkrémet készíteni?

8 megjegyzés:

  1. tapasztalataim...

    1.)egészben érdemes sütni - az olaj így felesleges - ha feldaraboljuk, könnyen kiszárad a vágott felük. Az egész padlizsánokat érdemes megszurkálni villával előtte, a szárát is rajta lehet hagyni, így a szár-résznél sem tud kiszáradni. Érdemes alaposan megsütni, néha közben forgatni, ha kicsit már barnás a héja az egyik oldalon, akkor lehet fordítani s akkor jó, ha már alaposan összeesett és benyomható a húsa
    2.)az elszíneződés a padlizsánra vonatkozik, tehát ha fémkanállal, késsel nyúlunk hozzá, akkor barna lesz a padlizsán, de szerintem tök mindegy, mert úgyis barnás színű lesz, amint megsül
    3.) soha nem préseltem ki belőle a levet, soha nem lett keserű
    4.) én két változatot ismerek, az olajjal, ill. a majonézzel készültet, tehát vagy olaj, vagy majonéz. Só, bors, mustár, fokhagyma, hagyma jó ha van benne - én három padlizsánhoz tennék másfél fej hagymát
    5.) ha összeaprítottam fakanállal a padlizsán húsát, bele szoktam rakni a hagymát/fokhagymát, fűszereket, és elkezdem összedolgozni az olajjal, apránként hozzáadva, ahogy a majonéznél szoktuk. Mennyiséget nem tudok mondani, amennyit felvesz ;) tejfölt én semmiképpen nem raknék bele és nyers tojást sem
    6.) ja, és tényleg úgy a legfinomabb, ha szabad tűzön sütjük

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. még annyi, hogy talán nyáron érdemesebb az ilyesmit készíteni, akkor biztos ez a zöldség is ízletesebb, lehet, hogy ezért sem lett olyan finom, én tettem már el megsütött, megpucolt padlizsánt mélyhűtőbe, és ugyanúgy lehetett használni, mint a frissen sültet

      Törlés
    2. Köszi Nóri!
      Közben szóban kaptam már egy tanácsot a sütéssel kapcsolatban: szintén bő egy órás, egészben sütést javasolt Fatima is, szigorúan úgy, hogy beböködöm villával a padlizsánokat.

      Abban (is) biztosan igazad van, hogy nem télen kellett volna ezt kipróbálnom, mert így csak kényszer-nevelt padlizsánokat kaptam valószínűleg. Nyáron nekifutok újra majd.



      Törlés
  2. http://hetrend.blog.hu/2012/12/13/vendegvaro_falatok_788

    Zolinak római kömény nélkül ;–)

    És igen, egyetértek az előttem szóló sütési tanácsaival :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi!!!! Zolinak szerintem padlizsán nélkül is :)

      Igen-igen, jól megjegyeztem, hogy meg kell bökni, nem akarok én is sütőt takarítani : )

      Törlés
  3. Nem bírja a római köményt? :D Pedig az egész jó...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem szereti, pedig szerintem is nagyon finom!

      Törlés
  4. Nálunk a legkedveltebb verziója a padlizsánkrémnek kicsit "olaszos". Az egészben megsült padlizsánt kikaparom, lecsepegtetem és mikor kihűlt, fokhagymával, sóval, pici frissen őrölt borssal, extra szüz olivaolajjal és sok nyers aprított bazsalikommal keverem össze, de nem pépesítem. Tonnányi mennyiség fogy belőle. :)

    VálaszTörlés

Google+