2012. október 24., szerda

Quiche



Ez a receptötlet most Dóritól jött Chile-ből. Már a második beszélgetésünkön merült fel, hogy ő rendszeresen csinál quiche-t (ejtsd: kis) én meg nem tudtam, hogy miről van szó. Úgyhogy kaptam egy linket, sok-sok képpel, no meg még több linket sok-sok recepttel. Aztán beugrott, hát persze: Monica a quiche-be sütötte bele a kék műkörmét, mikor elmónikázta az anyja partiján a főzést :) (Jóbarátok, 4. évad 3 rész.)

A quiche-be Dóri szerint az a jó, hogy azt teszünk bele, amit csak akarunk. Majd pikk-pakk fel is sorolt párat az ő kedvencei közül:
 - cukkinis-répás
 - póréhagymás-gombás-kukoricás
 - rikottás-spenótos
 - rukkolás-kéksajtos (a Blogger szerint ez így nem jó, a cserére ajánlott szavak: kétkerék-hajtásos)

Aki egyszerre több verziót is szeretne kipróbálni, az készítheti  muffin formában is a quiche-t, így már adott a lehetőség arra, hogy minden muffin más ízű legyen.
 
Mivel Zoli nem nagy fenti-összetevőket-evő, ezért én a cukkinis-baconos verzió mellett döntöttem, és láss csodát: Zoli evett belőle! Persze, volt rajta bacon is, no de akkor sem tagadhatja le, hogy cukkinit evett! 

Dóri már profi quiche tészta gyúró, ezért pontos összetevőket nem tudott nekem mondani, de az alábbi tésztát ajánlotta a figyelmembe:
(A recept forrása: http://starfokker.blogspot.hu/2009/07/cukkinis-quiche_29.html )

Hozzávalók
(28 cm-es formához)


A tésztához

1 tojás
12,5 dkg vaj
25 dkg liszt
1 csapott teáskanál só
kb. 4 cl hideg víz, ha nem állna össze a tészta

A hozzávalókat készítsük elő egy edénybe és kezdjük el gyúrni. A vajat az ilyen tészták esetében nem szabad olvasztani, a lényeg, hogy hidegen dolgozzunk vele. Nekem nagyon nem akart összeállni, ezért adtam hozzá vizet is. Így már sikerrel jártam. 


A kész tésztát celofánba csomagoltam és kb. 2 órára hűtőbe raktam. 


Egy kerek formát kikentem vajjal, majd a hideg tésztát lisztezett felületen próbáltam kör alakúra nyújtani. Több-kevesebb sikerrel jártam, így kibéleltem a tésztával a formát. Megszurkáltam villával jó sok helyen és újra a hűtőbe raktam. A villás szurkálás azért fontos, mert ha nem tesszük, akkor sütés közben megemelkedik a tészta közepe. (Én még sütés előtt közvetlenül is szurkáltam egy kört.)


Amíg újra a hűtőben pihen a tészta, állítsuk össze a tölteléket.
Az utolsó mozzanat, bármilyen tölteléket is használunk, az hogy a végeredményt nyakon kell önteni az alábbi öntettel:

Az öntethez

2 dl tejszín
2 egész tojás
bors
szerecsendió
(reszelt sajt)

A tojásokat felverjük, mintha rántottát készítenénk. Öntsük bele a tejszínt, majd fűszerezzük sóval, borssal, reszelt szerecsendióval. Közben kóstolgassuk, egyik fűszerből sem kell túl sok bele. Sajtot én csak éppen hogy tettem bele. Ez lehet bármilyen sajt, de ne essünk túlzásba, nem pizzát készítünk, így nem kell bele őrült sok sajt. Dóri a legtöbbször nem is tesz bele. 


Feltét

Az összes hozzávalót, amit rá szeretnénk tenni, főzzük-készítsük elő. A saját quiche-ünk esetében én baconcsíkokat használtam, amiket egy serpenyőben elősütöttem.


A szeletekre vágott cukkiniket szintén serpenyőben sütöttem elő, egy kevés olíva olajon. Mindkét oldalát sütöttem egy kicsit, hogy színt kapjanak.


Ezen felül én még szeletekre vágott vöröshagymát is tettem bele, amit szintén elősütöttem pár percig. Az egészhez amúgy egy serpenyőt használtam, egymás után sütöttem őket, csak a bacon zsírját nem használtam fel. 

Közben előmelegíthetjük 200 fokra a sütőt. Tegyük be a tésztát, csak úgy üresen, és pár percig (kb. 5 percig) süssük. Más recepteknél hosszabb időt javasoltak, 10-15 percet, de nekem, nagyon hamar látványosan sülni kezdett a tészta, így nem mertem tovább várni. Vegyük ki és szórjuk bele a tölteléket. 


Először a cukkinit raktam, arra jöttek a bacon szeletek, majd a hagyma és végül ráöntöttem a tejszínes öntetet. 



40 percig sütöttem kb. 190 fokon. Ha a széle vagy a teteje nagyon pirulna, akkor alufóliával takarjuk le.


Én nem csináltam hozzá salátát, de azzal tényleg csak jobb lehet!

5 megjegyzés:

  1. A csütörtöki ebédötlet pont quiche volt itt :)

    http://hetrend.blog.hu/2012/10/19/heti_menu_43_het

    VálaszTörlés
  2. Én évek óta csinálok quiche-t. Egy vegetáriánus szakácskönyvből vettem a receptet. Mondjuk ott a tésztában nincs vaj, hanem joghurt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Joghurtot? Ez tök fura, én azt olvastam, hogy a vajas tészta az alapja. Joghurtos receptet még nem is láttam.

      Törlés
  3. Elkészítettem ma ebédre, de a joghurtos változatot. Nekem ízlett, de Márk és Józsi nem voltak tőle lemónikázva. Bár a tésztája tényleg kemény lett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem a vajas tészta finom puha lett, egyedül az a része lett keményebb, ami a fala volt. Szerintem csak túl magas peremet csináltam, így a töltelék nem érte el, és ezért lett kemény. De máshol nagyon puha volt.
      Olyan jó, hogy mindig főzöl a blogról :)

      Törlés

Google+