2012. október 31., szerda

Hogyan készítsünk tarhonyát?


Nem szeretem a tarhonyát. Önös blogérdekektől vezérelve mégis kénytelen voltam életemben először készíteni. Történt ugyanis, hogy kitűztünk egy nézettségi célt Norbival az év végére. Egész jól haladunk, de Norbi a héten erős célzásokat tett arra, hogy ki kell tenni a blogra a tarhonyát is, mert arra rengetegen keresnek a Google-ban. (Norbi mindenféle Google figyelő oldalt ismer.) Kérdezgette szeretem-e, mondtam, hogy nem, és persze felvetettem azt is, hogy mit fogok kezdeni vele: megfőzöm és kidobom? Mire Norbi rögtön rávágta a megoldást: tegyek rá sok tejfölt, úgy jó lesz. Ez a mondat végül telibe talált, így hazafelé vettem 0,5 kg tarhonyát (kisebb kiszerelés nem volt). Szerencsére itthon kiderült, hogy Zoli tk. megeszi a tarhonyát, én meg majd megfogadom Norbi tanácsát és rengeteg tejföl rakok rá, mert a tejföllel minden finom.

Első lépésként feltúrtam a netet és utána jártam, hogyan is kell tarhonyát készíteni. Tudom, röhejes, hogy más blogokat néztem meg ahhoz, hogy cikket írjak az én blogomra arról, hogyan is kell tarhonyát csinálni, de máshogy ez nem ment. Végül kiderült, hogy úgy kell csinálni, mint a rizst. Azt meg ugye már tudok csinálni (itt a bizonyíték: http://katasztrofa-konyha.blogspot.hu/2011/11/hogyan-keszitsunk-rizst.html ) így egész felbátorodtam.


Hozzávalók (kb. 2 főre)

15 dkg tarhonya
olaj
víz
bors


Először is mérjük ki a tarhonyát. Én a rizsfőzős bögrénkbe tettem a feléig tarhonyát (ez volt 15 dkg). Az egészet beleöntöttem egy lábosba és kb. két teáskanálnyi olajat öntöttem rá.


Kezdjük el keverni a tarhonyát (itt még nem gyújtottam alá). A lényeg az, hogy az olaj az összes szemet bevonja, de ne álljon a lábos alján. Ehhez tényleg nagyon kevés olaj kell csak. 

Tényleg ilyen szép fényes lett az olajtól. Látványos, ahogyan felveszi az olajat.
Szórjunk rá sót és borsot is. Én a sóval még mindig bajban vagyok, pedig megfogadtam Zoli tanácsát, ami így hangzott: "-Többet tegyél annál, mint amit elégnek gondolsz!" Hát köszi! (Amúgy így sem lett elég.)

Mérjük ki a vizet a bögrébe. Sok recept 2-2,5-szer annyi vizet írt, mint amennyi a tarhonya volt. Én nem voltam bátor, és csak dupláztam, vagyis a fél bögre tarhonyához egy bögre vizet számoltam, amit előre felforraltam.
Most tettem csak a tűzre a lábost és elkezdtem pirítani a tarhonyát. Olyan 7-es fokozaton csináltam (9 nálam a maximum). Kevergettem, picit vártam, majd megint kevergettem. Így telt el több perc is, mire szépen elkezdett barnulni. Zoli fel is világosított, hogy ettől lesz vegyesen világos-közép-és sötétbarna a tarhonya. 


Amikor már szép színes volt a tészta (fenti kép), ráöntöttem a vizet, és kis lángon (3-as), fedő alatt kb. 15 percig főztem (ennyit írt a zacskó).

Ekkor még elég vizesnek tűnt az egész, de kb. újabb 15 percig fedő alatt állt, és szépen felszívta a maradék vizet is. Őszintén szólva el nem tudom képzelni, hogy 2,5-szeres vizet hogyan szívott volna fel.


Végül én is megkóstoltam, és meg kell mondjam, egész jó lett! Pedig tejfölt sem tettem rá :)

16 megjegyzés:

  1. Azt nem csodálom, hogy ezt a tarhonyát nem szereted... de a másik faja (asszem házi tarhonyának hívják) - pásztortarhonyának elkészítve, kolbásszal, krumplival esetleg zöldbabbal. Hmm, az finom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már mások is mondták, hogy inkább csináljam meg én a tésztáját, és az már biztosan ízleni fog.
      Mikor csinálsz ilyen pásztortarhonyát? :)

      Törlés
    2. Ezt csak most láttam :)
      Nem tudom, de majd szólok. Tamás nem annyira szereti, szal fog maradni ;-)

      Törlés
  2. Én imádom a tipikus menzai tarhonyás húst. Azt a tipikus és klasszikus menzakaját.

    VálaszTörlés
  3. Én a menzai tarhonyát kifejezetten nem szerettem. Általános óta ez volt kb. az első találkozásom a tarhonyával, mert anyu sosem csinált.
    Az emlékeimnél jobb volt, így lehet teszek még egy próbát másfajta tarhonyával is.

    VálaszTörlés
  4. Éjjen a tarhonya és kizárólag ez a fajta nálam! :)
    A házi túl rusztikus! Én a tarhonyát még magában is, tarhonyás hús két pofára stb. És pásztortarhonyát is nyamm nyamm.
    Azt meg el kell mesélnem, hogy mikor először vásároltam egyedül tarhonyát, akkor mindenhol kerestem a barna-fehér szemű változatot (!!), de mivel nem találtam megvettem a fehéret, aztán otthon jöttem rá (igen, igen), hogy ez a pirítás során barnul be. :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, akkor vallok én is: én csak azért nem kerestem a színes verziót a boltban, mert vásárlás előtt olvastam utána az elkészítésnek, és az egyik oldalon írták, hogy a pirítástól lesz színes a tarhonya :)

      Törlés
  5. Vali, nem tudom, szokott-e felétek járni a zanyám, de ha igen, elárulom, hogy imádja a tarhonyát! Én is most tudtam meg, harmincon túl :-)
    Mellesleg, ha nem öblítem le tésztaszűrőben, nekem az egész egy merő ragacs lesz és összetapad, pedig nagyjából úgy csinálom, ahogy leírtad.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi nagyon sokáig hagytuk fedő alatt, szerintem lehet, hogy fél óra is volt (nem akart a hozzá készülő hús megfőni). A legelején, mikor lezártuk alatta a lángot, akkor még nagyon trutymós volt az egész, de aztán szépen beszívta a maradék vizet is és akár még pörgősnek is mondanám az eredményt.
      Nem tudtam, hogy Tánti nagy rajongó, de akkor még az is kiderülhet, hogy az én anyám is az :)

      Törlés
  6. Valcsikám, most fő a tarhonya a fenti leírásnak megfelelően, kíváncsi vagyok, milyen lesz, mert én mindig egy merő ragacsot gyártok tarhonya címén :-D a vegyes gyümölcsleves és a vörösboros-majorannás csirkemáj nem adta fel úgy a leckét, mint a köret :-D
    Borcsa vagyok, csak névtelenül, mert ez az itthoni gép, és ezen valamiért nem tudok bejelentkezni, grrrrr.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mesélj! Milyen lett a végeredmény?

      Törlés
    2. No meg mire fel készül ilyen különleges vacsi :) ?

      Törlés
    3. Nem vacsora, másnapi ebéd, de egyébként jó lett :-)

      Törlés
  7. Na mi az, be vagyok jelentkezve? Akkor csak blogbejegyzést nem hagy írni ez a szutyok, nem tudom, miért...

    VálaszTörlés
  8. Nos,pergős tarhonyát úgy készítünk.... ez egyébként pirított tarhonya néven az igaz! nem puskagolyót veszünk ,hanem tarhonya nevetetű tésztát kb 4 tojásosat. Szóval , a zsiradékot 1 dl olaj vagy zsír,.. kicsit melegítjük azután beleöntjük a tarhonyát kb 20-25 dkg , fakanállal kevergetjük addig míg el kezd habozni a zsír, akkor fog elő jönni a színe... kb addig kevergetjük lassú tűzön ,míg intenzív illata lesz ,a színe lehet csalós...mert amikor már barna akkor már ég :( ,ezek után kap kis folyadékot ami meleg ,majd sót,borsot, én szoktam tenni hozzá kis vegettát, majd újabb és újabb folyadék amíg a belseje még ropog a külseje már főtt... Elzár,fedő,kb 20-25 perc és kész....gyakorlás kérdése :)

    VálaszTörlés

Google+