2012. szeptember 2., vasárnap

Lecsó befőzése


Anyukám minden évben szokott lecsót eltenni télre, mert nincs is annál jobb, mikor december közepén lecsót ebédel az ember! Frissen hagymát kell csak pirítani alá, ráönteni a lecsót, kicsit főzni, kolbászt bele és készen is vagyunk. Egy bontott üveget tarthatunk a hűtőben is, hogy a téli pörköltekbe is kerüljön paprika, paradicsom. 

Az eltevéshez egyszerűen a paprikát és paradicsomot daraboljuk fel. Ami a mennyiséget illeti: én két paprikára számoltam egy paradicsomot. 

A befőttes üvegeket alaposan, forró vízben mossuk el, és állítsuk bele egy forró vízzel teli tepsibe (így elkerülhetjük, hogy az üvegek elpattanjanak).


A zöldségeket tegyük fel egyszerre egy lábosba, és főzzük addig, amíg levet nem eresztenek. (Kb. 5 perc alatt meg is történik.) Mi semmilyen fűszert nem szoktunk rá tenni, még sót sem.


Amint levet eresztett, kezdhetjük is merni az üvegekbe. Én tettem rá tartósítószert is (nátrium-benzoát-ot, egy csipetet minden üvegre), de ez nem kötelező. Jó erősen zárjuk rá az üvegtetőket (okultam a rumos meggyből), és dunsztoljunk! Ennek a lényege, hogy jól betakargatva, lassan hűljenek ki a befőttek. Ehhez tettem egy törölközőt egy lavórba, beleállítottam az üvegeket, betakartam őket, rátettem egy tollpaplanra, majd azt is ráhajtogattam. Arra tettem még egy termó takarót és körberaktam a díszpárnákkal. Fő az alaposság!



És a végeredmény, méhecskés lecsó:



6 megjegyzés:

  1. Tök ügyes vagy! Nálunk hagymával készül, így csak meg kell melegíteni és ráütni a tojást és ehetjük is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Igen, én is ettem már olyat, amiben a hagyma is eleve benne volt, de nekem így jobban ízlik. De biztosan csak így szoktam meg : )

      Törlés
  2. Fene, nekem idén szerintem kimarad a lecsóprojekt meg a szilvalekvár-befőzés is, egyszerűen nincs rá időm:( No mindegy, tavalyról maradt még lecsó is, lekvár is, csak nem halok éhen a télen:)
    Szia Anita!:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, mondanám, hogy kapsz az enyémből, de nekem is csak három üveg lett. Szóval hacsak nem csinálok még egyszer, akkor ezek kincset fognak érni télen.

      Törlés
  3. Gida szokott hozzá tenni tartósítószert tenni? Az kötelező? Mert akarok eltenni és nekem az az imidzsem, hogy semmiféle tartósítószert nem használok az eltevésekhez.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ő szokott, azért tettem én is : )
      Szerintem ha más befőzéskor sem teszel rá tartósítószert, és nem szokott baja lenni, akkor ezen elv alapján a lecsónak sem lesz baja, nem?

      Törlés

Google+