2012. június 14., csütörtök

Kaporfőzelék


Múlt hétvégén, mikor otthon jártam, épp kaporszedés is volt. Eszembe jutott, hogy volt egy időszakom, amikor szerettem a kaporfőzeléket. Aztán jött egy olyan korszakom, amikor meg nem szerettem. A szedés közben viszont úgy éreztem, hogy én ezt a főzeléket szeretem, és akkor már viszek is egy nagy csokorral magamnak. Közben kifaggattam anyut és Sári nénit is, hogyan is kell ezt csinálni, de persze hiába egy család, ketten kétféle verziót mondtak. No meg azt, hogy ez olyan egyszerű, hogy nem is tudod elrontani! Na persze...

Mikor hazaértem persze kiderült, hogy Zoli kifejezetten utálja a kaprot, és egyáltalán nem örül a szép nagy csokornak, amit hoztam. De ez nem szegte a kedvem, gondoltam több marad nekem, a fagyasztóban eláll, és így kísérletezhetnek mini adaggal is. Végül egy adagot készítettem csak, ennek jönnek a hozzávalói.


Hozzávalók

kapor
víz
liszt
tejföl
olaj

Első körben a kaprot mossuk meg. Ha kézben tartunk egy szál kaprot, akkor látni fogjuk, hogy van egy fő szál, amiről oldalra friss hajtások nyílnak. A lényeg, hogy a hajtásokat lecsípjük a fő szálról  (ezt lehet megenni), a többi meg mehet a kukába. A letépett hajtásokat konyharuhán szárítsuk. Ha nem akarjuk mindet felhasználni, tegyük dobozba a fölösleget és fagyasszuk le. 

Egy adag főzelékhez két evőkanálnyi kaporra van szükség. Kicsit vágjuk össze, de nem kell apróra, csak éppen annyira, hogy a hajtások ne legyen egy darabban.

Egy kis dobozos tejföl felét egy teáskanál liszttel keverjük el simára.


Kevés olajra szórjuk rá a kaprot, majd lassú lángon kezdjük el főzni. 


0,5-1 dl vízben oldjunk fel kevés vegetát (negyed teáskanálnyit kb.), majd amikor a kapor kezd picit összeesni (ez 1-2 perc alatt megtörténik), öntsük rá a vizet. Amikor a víz már forr, adjuk hozzá a tejfölt, és forraljuk össze.


Ha túl sűrű lenne, kevés vízzel hígítsuk.

Tükörtojással, főtt krumplival, nem vegák sült hússal is tálalhatjuk.
Bárkinek említettem, hogy a kaporfőzelék lesz a következő poszt, mindenki pfujolt, de nagyon. Ettől függetlenül csináltam tetszik gombot hozzá, hátha lesz, aki megnyomja : )

27 megjegyzés:

  1. én imádom a kaporfőzeléket, meg a tököt, lencsét, káposztát, babot..szóval az összeset :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éljen, éljen, végre! Méri, megmentetted a becsületemet!!!

      Törlés
  2. Te Vali, holnap ha jössz dobjunk már össze egy adagot! Barna utálja, akkor ugye Zoli se rajong érte. Én viszont nagyon szeretem, de magamnak meg nem csinálom. (Pedig kellene!) Nálunk is pihenget egy adag kapor a mélyhűtőben, de Barna nemigen lát túl a rántott hús-pörkölt vonalon.

    Ja, és szerzek szójajoghurtot, mert a tejtermékről megint le vagyok tiltva.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Okés, én benne vagyok! Csináljunk! 4 fele érek oda, addig bírd ki : ) De sietek nagyon!
      Sajnálom, hogy megint szívó ágra tettek a tej miatt!

      Törlés
  3. Csatlakozom Mariannhoz, én is odavagyok a főzelékekért, a kaporért is. De ezt igazából csak azóta tudom, mióta itt hónapokig nem ettem semmilyent - mert ugye náluk ez így mint étel nem létezik (bár ezt ma már kétségbe vonom, de pl. konkrétan szavuk a főzelékre nincs), a család meg egyáltalán nem csinál ilyet. Úgyhogy nekiláttam magam. Asszem holnap nekem ez lesz az ebéd, 1 adagos verzióban.
    Aztán meg paradicsomos káposzta..mmm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hűha, Norka Te vagy a harmadik lelkes kaporfőzelék rajongó!!! Többiek: ide mindenki!!

      (A paradicsomos káposztát viszont nem szeretem.)

      Törlés
  4. Jelen, én is imádom! Ezer éve nem csináltam, talán sejtitek, miért: Peti sem eszi... szerintem a (nem túl közeli) jövőben hozzunk össze egy kaporfőzelék-partit ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kezdem úgy érezni, hogy ezt az ételt csak a nők szeretik : )

      Törlés
  5. Hát, asszem, én kimaradok a kaporfőzelék-partiból, utálom a kaprot... azért nyomtam egy tetsziket, hogy örülj, de ez inkább a posztod stílusának szólt, mint a kapornak:)
    Amúgy anyánk előbb kommentálta, szerinte kevés a kapor.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anyámnak üzenem, hogy mivel nem volt itthon, a kapor mennyiségét Tántival kellett egyeztetnem :)
      Kérdezd meg tőle, hogy szerinte mennyit kellene beletenni : )

      Törlés
    2. Jó, hogy említed a Tántit, holnap délután jön hozzánk, holnaputánra csináltatok vele, Peti úgysem lesz itthon, a másik válogatós családtag meg bölcsiben.
      Te Vali, Gidus tud rétest csinálni? Mert az lenne a nem semmi, ha a Nagyi rétesét sikerülne rekonstruálnunk... azt, aminek a tésztáját akkorára kell nyújtani, hogy körben lelógjon az asztalról, átlátsszon a terítő mintája, és mégsem szakad el. Anyu szerintem nem, de majd holnap megkérdezem.

      Törlés
    3. Úgy tudom egyszer próbált, ehető lett, de szakadt össze-vissza. Egyszer én is próbáltam már, de nagyon kemény lett a tészta, így nyújtani sem lehetett.
      Amúgy meg akarom próbálni újra, mert ki tudom nyújtani, azt sokszor csináltam nagyival, "csak" a tésztát kéne reprodukálnia valakinek : )
      Amivel egyébként minden héten szemezek a receptkönyvben...

      Törlés
    4. Melyik receptkönyvben?
      Én is próbáltam egyszer rétest nyújtani Nagyival, de össze-vissza szakadt, Nagyi meg ennek láttán olyan jókat kacagott, hogy többször nem álltam be kuktának :-D komolyan, akárhányszor hozzáértem a tésztához, rögtön lett egy lyuk rajta. Neked hogyhogy nem? Nagyon ügyes vagy!

      Törlés
    5. Hát természetesen a Horváth Ilonában : ) De nincs pontos recept, mert azt írja, hogy a liszt sikértartalmától függ az egész, meg hogy mennyi vizet vesz fel. De mindenképpen akarok próbálkozni vele megint. Hátha....

      Hát, lehet akkor, hogy nagyi tésztájának az érdeme volt, hogy nem szakadt el : ) De sokszor nyújtottam vele, persze, volt hogy lyukas lett, de alapvetően ment, úgy emlékszem. Bár ezt csak akkor fogom tudni igazolni, ha valakinek sikerül legyártania a tésztát : )

      Törlés
  6. Ja, így ránézésre, nekem is kevésnek tűnik a kapor, de lehet, hogy csak a fotó olyan.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem ízre elég volt ennyi, de ezek szerint több kaporral is ki kell próbálnom!

      Törlés
  7. Itt az anyu, holnap végrevégrevégre kaporfőzelék lesz az ebéd, a két válogatós meg egyen a munkahelyén ;-)

    VálaszTörlés
  8. De remélem csinált neked főzeléket : )

    VálaszTörlés
  9. A kapormártás az egyik kedvencem, én szoktam bele tenni nagyon kevés cukrot/mézet, meg egy kis ecetet is, vagy citromlevet. Én is több kaprot szoktam beletenni, hogy inkább a zöld szín domináljon, de elég markáns az íze, úgyhogy annyiból is jó, amennyiből Te készítetted :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még egy kaporfőzelék rajongó, gyűlünk szépen :) Ez a méz/cukor dolog érdekes, erről még nem hallottam (az ecetet már mondták családon belül is). Legközelebb kipróbálom így is.

      Törlés
  10. Jöttem frissíteni a memóriámat kapormártás-ügyben, ugyanis hétvégén arra mentünk ki a telekre, hogy tele van kaporral, de az egész placc. Több a kapor, mint a fű (na jó, mondjuk fű semmi nincs). Úgyhogy a család így járt, hihi :-D

    VálaszTörlés
  11. Áh, két adagot, Peti meg kapott majorannás-füstölt kolbászos krumplilevest. De van még kapor dögivel, lesz még tökfőzelék, kapros-túrós ezmegaz, etc.

    VálaszTörlés
  12. csizmadia györgyné2021. május 17. 19:14

    Imádom imádom köszönöm hogy eszembe juttattad. Megcsinálom Igazi vitamin bomba Köszi!!!!

    VálaszTörlés

Google+