2011. november 28., hétfő

Gulyásleves



Már régóta kacérkodtam a gulyásleves készítésével, de sosem volt bátorságom nekifogni. Mivel Zoli lebetegedett, ezért hétvégére nekem kellett főznöm. Mikor bedobtam, hogy gulyáslevest akarok csinálni, első körben húzta a száját, hogy akkor ő inkább csinál csirkét magának... De látva, hogy nem tágítok, beleegyezett és még B tervvel sem állt elő. Felhívtam hát anyukámat, hogy mi a teendő, hogy is kell ezt csinálni. Szó-szót követett, mondom anyunak, hogy Zoli beteg, ezért én főzök, mire nekem szegezte a kérdést: -"De Zoli mit fog ebédelni???"
Szóval, a sok és kedves biztatás után nekiveselkedtem életem első nagy lábosos, húsos levesének.


Hozzávalók

50 dkg marhacomb vagy sertéscomb felkockázva
25 dkg kockára vágott krumpli
1 gulyásleves vagy marhahúsleves-kocka

egész fekete bors
4 csipet egész kömény
2 babérlevél
4 teáskanál pirospaprika
1 nagy fej vöröshagyma
fehér- és sárgarépa


A hagymát vágjuk apró darabokra, öntsünk rá olajat, szórjunk rá sót és őrölt borsot, majd pároljuk addig, míg üveges nem lesz (4-es fokozat).


A húst mossuk meg és kockázzuk fel. Nekem azt mondták, hogy a gulyáslevesbe 2x2 cm-es kockák kellenek. Ezt én komolyan is vettem, és azonos méretű, dobókocka formára vágtam a húst:

Egy szép dobókocka.
Összességében ilyen lett. A bal felső sarokban az fekete bors, de ennél kicsit többet is beletehetünk. 
Ha a hagyma már átlátszó, szórjuk rá a húst, vegyük kicsit magasabb fokozatra és addig forgassuk benne, amíg kérges, világos lesz minden oldala.

Amikor így néz ki, öntsük fel vízzel.
Öntsünk rá annyi vizet, ami ellepi, adjuk hozzá a babérlevelet, a köményt, az egész borsot, a pirospaprikát és a leveskockát, majd fedő alatt 4-es fokozaton főzzük. Időnként nézzünk rá és pótoljuk a vizet, amit elfő (a habot merjük le róla).
Ha van zöldpaprikánk és/vagy paradicsomunk, tegyük bele apróra vágva azt is (nekem most nem volt).

A habot merjük le a tetejéről.
Amikor a hús már majdnem teljesen puha tegyük bele a leveszöldséget: a fehér- és sárgarépát.

Kb. ennyi répa kell bele.
Amikor a répa is majdnem teljesen puha, adjuk hozzá a kockára vágott, jól megmosott krumplit és öntsünk hozzá még 1-1,5 liter vizet. Tegyük magas fokozatra, hogy felforrjon a gulyásleves (mert most már hívhatjuk annak). A krumplitól nekem újra habos lett a teteje, így megint mernem kellett.


És most jöhet a gulyásleves ízesítése: további só, esetleg pirospaprika, vagy ha tartunk otthon gulyáskrémet, azt is tehetünk bele (vigyázat, ez magában sós).

Ha csípősen szeretjük a gulyáslevest, akkor hegyes paprikát is tehetünk bele a főzéskor.
Másodiknak mellé tökéletesen passzol a palacsinta, ami viszont még mindig nem került fel a blogra. Tudom, hogy gáz : ) Viszont ez a leves tényleg jó lett, így most egész hétvégén büszke leszek magamra.

7 megjegyzés:

  1. Gratulálok!

    Csak annyi, hogy én sokkal kisebb (mondjuk 0,75 X 0,75 cm-es kockákra) vágom a húst. A marha nagyon lassan fő meg, jobb ha minél kisebb. A 2X2-es kockáknak mennyi idő kellett?

    VálaszTörlés
  2. Köszi : ) Olyan két óra kellett hozzá (akkor tettem bele a zöldségeket). Lehetett volna sokkal rosszabb is : ) de legközelebb kipróbálom a kisebb kockákkal is, anyukám sertésből szokta csinálni, ezért mondta szerintem a 2*2-es kockákat.

    VálaszTörlés
  3. Lehet ilyeneket írni ide, hogy én hogy csinálom vagy az pofátlanság?

    VálaszTörlés
  4. :) Dehogy pofátlanság, sőt! Jöhetnek az ötletek, verziók!

    VálaszTörlés
  5. A női szeszélyedre majd lehet rámozdulok : ) Szép magas a tojáshab!

    VálaszTörlés
  6. Végül is annyi, hogy én a gulyást is meg, a paprikáscsirkét is lecsó alapon készítem. (Hagymát összevágok, olajon megpárolok, rászórom a fűszerpaprikát, aztán két-három paradicsomot meg paprikát összevágok és azt is megpárolom rajta.) Aztán erre öntöm a vizet és dobálom bele a mindenfélét. VAgy ezt pörkölt alapnak hívják?

    VálaszTörlés
  7. Anyu nekem is mondta, hogy ha van lecsó befőttem tegyek bele azt is, csak nekem nem volt. Paradicsomot meg paprikát nem akartam venni, mert most úgy sincs semmi íze, és baromi drága.
    Szerintem ez jó pörkölt alap, és jó leveshez is.

    VálaszTörlés

Google+