2012. november 11., vasárnap

Meggyes lepény




Zoli többször kért már tőlem meggyes lepényt, de eddig egyszer sem sikerült túl jól. Ma már délelőtt kérdezgette, hogy mit sütök neki ma, és hogy süssek meggyes lepényt, mert hogy anno ő is sokszor csinált az öccsével maguknak. Persze hívni akartam anyut, hogy most már mondjon valami normális meggyes lepény receptet, de végül Horváth Ilona Szakácskönyvében megtaláltuk Zoli gyerekkori meggyes lepényét. Így most ez következik.


Hozzávalók

20 dkg liszt
20 dkg vaj
4 egész tojás
15 dkg cukor
magozott meggy (ez nálam most egy befőttesüveget jelentett)
citrom


Ha befőtt meggyet használunk, akkor első körben szűrjük le a levét, majd facsarjuk rá a citromot és hagyjuk így állni addig, amíg a tésztát összeállítjuk. Én ezt azért szoktam megcsinálni, mert a befőtt meggyeket mindig cukrozzák, így nincs semmi savanykás ízük, inkább édesek. Nyilván a citromtól nem lesz olyan mint a nyári, fáról szedett meggy, de azért sokat segít rajta.

A vajhoz adjuk hozzá a cukor felét és keverjük addig, amíg habos nem lesz. Persze én már itt elakadtam. A kemény vaj nem akarta felvenni a cukrot, a habverő meg csak felvette a lapátra az összes vajat. Kavartam én fakanállal, de annyira nem ment, hogy feladtam és inkább kicsit megolvasztottam a vajat (nem folyósra, csak puhára) és úgy kevertem hozzá a cukrot. Jól össze kell dolgozni, majd egyesével adjuk hozzá és keverjük el benne a tojások sárgáját. 


A tojásfehérjéhez adjuk hozzá a cukor másik felét, egy csipet sót, verjük kemény habbá, majd adjuk hozzá a vajas keverékhez. 


Dolgozzuk össze, majd szitáljuk bele a lisztet (én sima kis lyukú levesszűrőn szitáltam) és dolgozzuk el így is.



A tésztát öntsük bele egy sütőpapírral kibélelt tepsibe (a méret: gáztepsi fele), szórjuk rá a tetejére a meggyet úgy, hogy előtte kinyomkodjuk a levét.


Picit nyomkodjuk bele a tésztába a gyümölcsöt, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-30 percig süssük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy valóban átsült-e.

Melegen és hidegen is fogyasztható. Ha nem elég édes, a tetejére hintsünk egy kis porcukrot.

Érdeklődött mi készül.


4 megjegyzés:

  1. Én is ilyet sütöttem tegnap! Én márványlepénynek szoktam megsütni, a tészta felébe kakaóport keverek, kanalanként váltakozva rakom a tepsibe, aztán villával "összehúzogatom".

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg, anyu is szokott ilyen csíkos verziót sütni! Ezt is ki kell majd próbálnom :)

      Törlés
  2. Cica jön karácsonykor Zalaapátiba?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még nem tudom, ezen még nem gondolkodtunk, de lehet anyu annyira nem örülne neki : )

      Törlés

Google+