2011. november 16., szerda

Hogyan készítsünk rizst?



A rizs készítése számomra mindig nagy rejtély volt. A zacskós azért, mert ok, hogy 20 percig kell főzni, de volt, hogy így sem lett jó, kóstolni közben meg ugye nem lehet. Ezek után a kilós rizsnek már neki sem mertem állni. Aztán megismertem Zolit, aki nagyon pöpec rizst tud csinálni. Azóta már én is megtanultam tőle, de ezt most nem én, hanem ő csinálta. Én csak megjelentem a fényképezőgéppel, a mérőpohárral, a mérleggel és felidegesítettem.


Hozzávalók 2 főre


20 dkg rizs
4 dl víz

bors
olaj
erő-/marhahús leveskocka


Ez a rizs köretnek való. Ha pl. rakott ételhez akarjuk használni, akkor ne ízesítsük ennyire, mert így túl domináns lenne (hagyjuk ki a leveskockát).
A lábos aljára tegyünk egy kis olajat, kb. annyit, hogy az egész alját bevonja. Szórjunk bele egy csipet sót, kevés borsot, majd 4-es fokozaton melegítsük át.


Ha átmelegedett tegyük bele a rizst, és kevergetés mellett kicsit pirítsuk meg. A rizst Zoli nem szokta megmosni, mert szerinte attól csak összeragad a végeredmény.


Amíg pirul (1 perc kb. vagy annyi se) mérjük ki a vizet és adjuk hozzá. Na, nálunk itt történt egy kis malőr, Zolit teljesen összezavarta a mérőpoharam, eltartott egy darabig míg megtaláltuk a dl feliratot rajta, így odakapott picit a rizs. De legalább megtudtam, hogy 4 dl víz kell hozzá. Öntsük fel:

A fekete úszó darabok az odakapott rizsek.

Ha szeretnénk, tegyünk bele kb 1/8-ad leveskockát, várjuk meg míg feloldódik, majd kóstoljuk meg. Ha nem elég sós a leve, most még javíthatunk rajta. Tegyünk fedőt a tetejére, és 3-as fokozaton 10 percig főzzük. Néha nézzünk azért rá. Ha már szinte alig van leve, icipici maradt csak rajta, kapcsoljuk le a tűzhelyt, de hagyjuk a meleg főzőlapon.

Ilyenkor kell lekapcsolni.

Mi ilyenkor szoktuk a rizshez hozzáadni a zsenge zöldborsót. Mivel zsenge, nem is kell külön megfőzni. Szórjuk a rizs tetejére, tegyük vissza rá a fedőt, és 10 percig hagyjuk békén.


Persze ehetjük a rizst kukoricával is vagy ki is hagyhatjuk belőle a zöldséget. Ki hogy szereti.

2 megjegyzés:

  1. Valcsi, felhívnám a figyelmedet, hogy a hozzávalóknál 4 dl, a receptben meg 2 dl vizet írsz. Kéretik javítani, mert tényleg katasztrófa lesz a konyhában:)

    VálaszTörlés
  2. Oh, köszi! 4 dl kell, javítva. Azért hozzátenném, hogy Zoli állította a 2 dl-t, ezért azonos méretű bögrében kimértem a rizst hozzá, mire módosította, hogy akkor 4 dl. Aztán kiborítottam a rizst.

    Szemfülesnek holnap jár kakaós csiga.

    VálaszTörlés

Google+